Pressifoto žürii 2018

Tutvu 2018. aasta pressifoto konkursi žürii liikmetega. 

 

Žürii esimees Erik Moora on Eesti Ekspressi peatoimetaja ja portaali Poliitika.guru toimetaja. Varasemas elus on ta olnud filmi- ja teleprodutsent ning stsenarist, muuhulgas üks telesaadete „Tujurikkuja“, „Riigimehed“ ja „Erisaade“ autoritest ja tootja, samuti on ta olnud Raadio 2 saatejuht. Fotomaailmaga seob teda ennekõike pikaajaline armastus loodusfoto vastu, mis viimastel aastatel küll on jäänud peamiselt parimate meistrite tööde harda imetlemise tasemele.

 

Pascal Dumont on Moskvas paiknev dokumentaalfotograaf ja filmitegija. Dumont töötas kõigepealt kaks aastat Moscow Times’i multimeediatoimetajana, kus ta tegi nii foto- kui videoreportaaže Venemaalt ja mujalt SRÜ riikidest. Dumont’i töid on avaldatud kogu maailmas, sealhulgas The Guardianis, The Calvert Journalis, Le Monde’is ja De Volkskrandis. Üks peamisi talle huvipakkuvaid teemasid on olnud Venemaa noored, sealhulgas pikaajaline projekt elust Venemaa tudengite ühiselamutes. Pascal Dumont sai 2014, 2015 ja 2016. aastal The Best of Russia auhinna ja 2014. aastal valis The Calvert Journal / The Guardian ta üheks 25 välismaa fotograafist, kelle reportaaže Venemaa ja SRÜ teemadel jälgida. Dumont töötab hetkel Canadian Broadcasting Corporationi (CBC) visuaalse ajakirjanikuna, kes tegutseb Venemaal ja SRÜ riikides.

 

Aarne Mäe on Virumaa Teataja peatoimetaja, lehes kokku teinud tööd 24 aastat. Selle käigus on tulnud tal ka väga palju pilte valida, fotograafidega koostööd teha ja ka ise pildistada, seda isegi ajast, kui mobiiltelefonidega sai ainult helistada ja kaamerate sees käis filmirull. Aarne Mäe on osalenud ka Postimehe ja maakonnalehtede parimate fotode valimistel žüriitöös.

 

Lätist fotograafi Rūta Kalmuka huvi fotograafia vastu tärkas põhikooli ajal kui ta osales kursustel, mida juhendas tol ajal Läti parim fotograaf Andrejs Grants. Umbes seitse aastat pühendas Rūta oma elust mustvalge filmi ilmutamisele ja piltide käsitsi tegemisele. 90ndate lõpus alustas ta töötamist pressifotograafina. See oli hoopis vastupidine kogemus sellele, mida ta oli ennem õppinud ja tundnud. Ajavahemikul 2001- 2002 osales ta World Press Photo poolt korraldatud koolitusprogrammis balti riikides, ning see kogemus andis Rūta Kalmukale inspiratsiooni tuleviku töödeks. Igapäevaselt on Kalmuka pressifotograaf ja fototoimetaja fotoagentuuris F64. Ta on jäänud tuuks oma kirele- pildistada filmile ning suveti vabal hetkel kasutab võimalust sellega tegeleda. Rūta Kalmuka käsil olev pikaajaline projekt on tema perest ning selle ümber toimuvast, neid töid on esitletud näitustel Lätis ja mujal välismaal.

 

Egert Kameniku huvi fotograafia vastu tärkas juba varajases nooruses, mõjutajaks tema isa, kes ise aktiivselt tegeles fotograafiaga. Egerti tõeline avanemine fotograafina toimus siis, kui teda avastas saatuse tahtel ajalehe Postimees fototoimetus. Aastal 2001 valiti teda ja veel neli eesti noort fotograafi World Press Photo rahvusvahelisesse koolitusprogrammi. Aastal 2004 liikus Kamenik edasi Presshouse ajakirjade fotograafiks. Presshouse andis tollel ajal välja seitset ajakirja, seega tööst ja väljakutsetest seal puudust ei olnud. Mingil hetkel Kamenik mõistis, et suudab iseseisvalt hakkama saada ja luua oma fotograafia oskustega lisandväärtust kommertsvallas. Koos abikaasaga sai alguse firma Piltilus OÜ. Sealt kuni tänaseni on Egert Kamenik fotograaf ja ettevõtja, olles fotopartneriks paljudele suurtele Eesti ja rahvusvahelise haardega ettevõtetele. Kuna Kamenik tunneb missiooni oma teadmisi mitte hauda kaasa võtta vaid oma teadmisi teistega jagada, tegeleb ta ka fotokoolitustega.

 

Žürii koguneb 9. jaanuaril 2018. Nominendid teeme teatavaks sama päeva õhtul.