Avati pressifoto aastanäitus ja avalikustati foto- ning videopreemiate võitjad

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) koostöös Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) ning Canoni ja Overalliga avas täna, 21. veebruaril Tallinnas Viru Keskuses traditsioonilise pressifotode näituse, kus on väljas 2023. aasta parimad fotod. Samas avalikustati fotoauhindade võitjad ja tutvustati värskelt trükist tulnud “Eesti Pressifoto 2024” aastaraamatut.

Võidutööde suured failid saab alla laadida siit: https://drive.google.com/drive/folders/1g6nWkh-iJmhl9rb1n_dP19QTbhKkJc91

2023. aasta uudisfoto võitja on Raplamaa Sõnumid fotograaf Camilla Kännola fotoga ELEKTRIKUTE TÖÖPÄEV.
Novembri lõpus käis üle Eesti tugev tuisk ja lumesadu, mis jättis pimedasse tuhanded kodud. “Juhtmed lähevad pooleks,” selgitas Raplamaal 20 aastat elektrikuna töötanud Andrei Voropajev kohalikele ajakirjanikele, kes talle tormile järgnenud keerulistel päevadel töövarjuks läksid. Paks lumi kogunes elektriliinidele ja nii palju kui võimalik, tuli järjest liine puhastada. Üle Eesti oli neil päevil kahes vahetuses tööl üle 150 spetsialisti, kes külma ja paksu lund trotsides nägid vaeva, et tormirikked võimalikult kiiresti likvideerida. Fotol saavad liinid 6. detsembril puhtaks Raplamaal Palamulla külas.

Parima olemusfoto auhinna sai Sven Tupits fotoga TÜHISTATUD MAESTRO.
Pühapäeval, 2. aprillil dirigeerib Kaarli kirikus toimuval palmipuudepüha kontserdil J. S. Bachi suurejoonelist Johannese passiooni Andres Mustoneni asemel Endrik Üksvärav. Viiuldajast dirigent ja tunnustatud vanamuusik Andres Mustonen jäeti kõrvale, kuna selgus, et ta esines märtsis Venemaal Novosibirskis koos muusikutega, kes on toetanud Vladimir Putini poliitikat Ukraina ja Krimmi suunal. Ka Eesti Kontsert lõpetas Mustoneniga koostöö.

Parima spordifoto võitis Postimehe fotoreporter Tairo Lutter fotoga VERINE PINGUTUS.
Tippsport on ülim pingutus. Nii, et veri ninast väljas. Iluuisutaja Arlet Levandi pelvis Tallinnas peetud rahvusvahelisel iluuisutamise võistlusel meeste lühikavas 2. koha, saades kohtunikelt 76,34 punkti, mis tähistab tema isiklikku rekordit. Pilt on tehtud lühikava lõpusekunditel.

Parima portreefoto auhinna sai Tairo Lutter Postimehest fotoga VALUS KÜSIMUS.
Heategevusorganisatsiooni Slava Ukraini juht ja riigikogu liige Johanna-Maria Lehtme hetkel, kui ajakirjanik küsib: “Kas teil on või oli armusuhe Ukraina abiorganisatsiooni juhi Hennadi Vaskiviga?” Lehtme on saanud karmid süüdistused Ukrainale annetatud raha väärkasutamise kohta. Kas just isiklik suhe on olukorra põhjustanud? Mõni nädal hiljem teatas Johanna-Maria Lehtme, et loobub kohast riigikogus. Samuti kutsuti ta tagasi Slava Ukraini juhatuse liikme kohalt.

Sama fotoga võitis Tairo Lutter ka „Aasta pressifoto 2023” preemia.

Kategooriate nominendid ja võitjate tööd leiab:

https://www.epfl.ee/wordpress/2024/01/08/2023-aasta-parimad-pressifotod/

Kõik nomineeritud tööd on ”Aasta Pressifoto 2023” käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited fotode autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega. Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia.

Traditsiooniline Eesti Pressifoto näitus avati Tallinnas Viru Keskuses. Edasi saab parimaid pressifotosid uudistada märtsi algusest alates Tartus Narvas, Pärnus, Rakveres, Jõhvis ning mujal Eestis.

Pressifoto žürii esimees oli Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov. Eestist olid fotosid hindamas fotograaf Raigo Pajula ja ajakirjanik Piret Reiljan. Välismaised žüriiliikmed olid Leedust pärit vabakutseline fotograaf ja fotograafia õppejõud Evgenia Levin ning Soome dokumentaalfotograaf Akseli Valmunen.

Täna, 21.veebruaril esitleti ka raamatut „Eesti Pressifoto 2024“, millest valmis ka veebiraamat. Raamatu koostaja Eero Vabamägi sõnul annab raamat põhjalikuma ülevaate läinud aasta olulisematest sündustest Eestis. Eesti Pressifotograafide Liidu kodulehel ning Rahva Raamatu poodidest on võimalik soetada piiratud tiraažis “Eesti Pressifoto 2024” raamatut paberkujul. Veebiraamatuga saab tutuvuda epfl.ee kodulehel.

22. veebruaril toimunud pressipeol avalikustati ka pressivideo konkursi võitja.
Võidutööks on video “Sariprotestijad.” COVID-protestid lõid kommuunid, mille mõju tunneme tänaseni, Nursipaluni välja. Delfi TV üritas mõista kõigevastaste kodanike mõttemaailma. Autoriteks Aleksander Algo, Daniel Leevik ja Jasper Käänik Delfi Meediast.

https://epl.delfi.ee/artikkel/120193982/videolugu-kes-on-eesti-sariprotestijad-delfi-tv-kais-nendega-koos-meelt-avaldamas

Žüriis osalesid esimehena Eesti Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse rindeoperaator Kristjan Svirgsden, TV3 Grupi online meedia juht Eliis Pärna-Kundla ja dokumentalist Jaan Tootsen. https://www.epfl.ee/wordpress/2024/01/12/tutvu-2024-aasta-pressivideo-konkursi-zurii-liikmetega/

Konkurss “Aasta pressivideo” toimus tänavu kümnendat korda. Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia.
Kategooria nominendid ja võidutöö leiab: https://www.epfl.ee/wordpress/2024/01/15/aasta-pressivideo-2023-nominendid-on-selgunud/
Kõik nomineeritud tööd on ”Aasta Pressivideo 2023” käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada allkiri ja viited video autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

Eesti Pressifotograafide Liidu koostööpartnerid konkursi “Aasta Pressifoto 2023″ ja “Aasta pressivideo 2023” korraldamisel on Eesti Meediaettevõtete Liit, Canon ja Overall Eesti.

Täpsem info konkursi ja võidutööde kohta:  EPFL juht Liis Treimann, liis@epfl.ee (5128374).