2023. aasta parimad pressifotod

Selgusid 2023. aasta parimad pressifotod.
Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) žürii, koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga, valis 1287 foto seast 2023. aasta Aasta Pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Zürii esimees oli Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov. Eestist olid fotosid hindamas fotograaf Raigo Pajula ja uuriv ajakirjanik Piret Reiljan. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Leedu vabakutseline fotograaf ja fotograafia õppejõud Evgenia Levin ja dokumentaalfotograaf Akseli Valmunen Soomest. Kokku laekus konkursile 787 fototööd. Fotod kandideerisid neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli tänavu 44.

Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2023“. Žürii avalikustas täna nominendid. Võitjad tehakse teatavaks ja auhinnad antakse üle Pressifoto näituse avamisel 21. veebruaril 2024 Viru Keskuses.
Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro suuruse preemia.

Lugupeetud meediaväljaannete esindajad!
Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressifoto 2023 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited foto autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega. Nominendid saab alla laadida SIIT.

Aasta pressifoto 2023 nominendid:

UUDIS


Camilla Kännola / Raplamaa Sõnumid
Elektrikute tööpäev
Novembri lõpus käis üle Eesti tugev tuisk ja lumesadu, mis jättis pimedasse tuhanded kodud. “Juhtmed lähevad pooleks,” selgitas Raplamaal 20 aastat elektrikuna töötanud Andrei Voropajev kohalikele ajakirjanikele, kes talle tormile järgnenud keerulistel päevadel töövarjuks läksid. Paks lumi kogunes elektriliinidele ja nii palju kui võimalik, tuli järjest liine puhastada. Üle Eesti oli neil päevil kahes vahetuses tööl üle 150 spetsialisti, kes külma ja paksu lund trotsides nägid vaeva, et tormirikked võimalikult kiiresti likvideerida. Fotol saavad liinid 6. detsembril puhtaks Raplamaal Palamulla külas.

Eero Vabamägi / Postimees
Streik tuleb
Haridusminister Kristina Kallas ja haridustöötajate liidu esimees Reemo Voltri teatasid 1. detsembril, et haridusministeerium on suutnud leida 8 miljonit eurot lisaraha õpetajate palgatõusuks. Peagi selgus aga, et õpetajaid see summa ei rahulda ja jaanuaris asutakse streikima.

Mailiis Ollino / Pärnu Postimees / Postimees Grupp
Nähtamatu kool
1.septembril peeti aktus Metsküla algkoolis, mida ametlikult pole enam olemas. “Oleme nagu nähtamatu kool,” kõneles Metsküla kooli juhataja Pille Kaisel. “On maja, on lapsed, on õpetajad, aga kooli ei ole.” Lääneranna vallavolikogu otsustas eelmise aasta märtsis, et algkool peab sügisest uksed sulgema. Hoolimata sellest kogunesid õpilased koos peredega tarkusepäeval aktusele ja kolm esimese klassi õpilast said kätte oma aabitsa. Ametlikult suletud kool jätkab kogukonna ja annetajate toel ning käib vallaga kohut.

OLEMUS:

Sven Tupits
Tühistatud maestro
Pühapäeval, 2. aprillil dirigeerib Kaarli kirikus toimuval palmipuudepüha kontserdil J. S. Bachi suurejoonelist Johannese passiooni Andres Mustoneni asemel Endrik Üksvärav. Viiuldajast dirigent ja tunnustatud vanamuusik Andres Mustonen jäeti kõrvale, kuna selgus, et ta esines märtsis Venemaal Novosibirskis koos muusikutega, kes on toetanud Vladimir Putini poliitikat Ukraina ja Krimmi suunal. Ka Eesti Kontsert lõpetas Mustoneniga koostöö.

Liis Treimann / Äripäev
Fotoseeria: Prouad prügikasti kallal ja magamiskotiga söögisabas. Eestis käib toidujaht
Eestis visatakse igal aastal ära rohkem kui 84 000 tonni toitu. Kui laotada see toit maapinnale ühtlase meetrikõrguse kihina, saaks sellega katta Tallinna lauluväljaku poolteist korda. Samal ajal elab meie riigis peaaegu 50 000 inimest absoluutses vaesuses – see tähendab, et neil ei ole alati toitu, mida lauale panna. Mõned inimesed on leidnud suurest raiskamisest oma võimaluse ja asunud toidujahile.

Kõik seeria pildid saab SIIT.

Liis Treimann / Äripäev
Fotoseeria: Võõras tuli külasse. Maalased vaatavad betooniga tõtt
Ühel heal päeval hakkasid küla taga keset paksu metsa masinad vurama. Üha rohkem ja tihemini keerutasid tolmu teedel, tehes põrgumüra. Sellist sagimist polnud siinkandis varem nähtudki. Enne oli see üks ütlemata vaikne koht, ainult aeg-ajalt sõitis mõni auto mööda. Taamal oli maanteemüra küll kuulda, aga kui tuul puhus soodsas suunas, oli see tõepoolest üks taevaline tasane kant. Ja siis järsku tassiti ja tassiti, pikad päevad, ning üha laiemaks ja kõrgemaks paisus mägi, nii et paistis üle puude juba kaugele kätte, ükskõik kummalt poolt vaatad. Külamehed viskasid nalja, et tea, kas suusamäge tehakse või mingit pommivarjendit. Eks raudtee- ehitusest oli lehes ja raadios räägitud, aga et ta nüüd päris siiasamma tuleb – ja veel nii suurelt –, poleks mitte arvanud. Nüüd aga kerkisid ökoduktid ja viaduktid kui seened pärast vihma. Urgele, Saustinõmmele, Loone külla ja veel paljudesse paikadesse. Tohututes kogustes tassiti kohale kruusa, liiva ja betooni. Fotolugu eestlaste uutest betoonist naabritest.

Kõik seeria pildid saab SIIT.

PORTREE:

Remo Tõnismäe / Õhtuleht
Kirjanik Teet Kallas
80.sünnipäeva tähistanud kirjanik Teet Kallas on viimasel ajal peamiselt kodus. Ta vaatab oma Õismäel asuvas kahetoalises korteris Ukraina televisiooni, kirub Putinit. Mõnikord trehvab vaatama ka “Õnnet”, mille stsenarist oli 15 aastat.

Tairo Lutter / Postimees
Valus küsimus
Heategevusorganisatsiooni Slava Ukraini juht ja riigikogu liige Johanna-Maria Lehtme hetkel, kui ajakirjanik küsib: “Kas teil on või oli armusuhe Ukraina abiorganisatsiooni juhi Hennadi Vaskiviga?” Lehtme on saanud karmid süüdistused Ukrainale annetatud raha väärkasutamise kohta. Kas just isiklik suhe on olukorra põhjustanud? Mõni nädal hiljem teatas Johanna-Maria Lehtme, et loobub kohast riigikogus. Samuti kutsuti ta tagasi Slava Ukraini juhatuse liikme kohalt.

Stanislav Moshkov / Õhtuleht
Fotoseeria: Jalahoop vähile!
Eesti Rahvusballeti artist Francesco Piccinin naasis lavale vähem kui aasta pärast vähidiagnoosi saamist ja räsivat keemiaravi, mis riisus ajutiselt küll tema juuksed, aga mitte võitlusvaimu. “Tagasitulek oli suur eneseületus, aga ma otsustasin algusest peale võidelda,” sõnab balletiartist, kel tuli rinda pista lümfoomiga.

SPORT:

Marko Saarm / Sakala / Postimees Grupp
Maailmameistrivõistluste kullasõit
Doris Meinbek osales üle veebi sisesõudmise maailmameistrivõistlustel koduses Viljandi sõudebaasis koos toetajaskonnaga.

Mailiis Ollino / Pärnu Postimees / Postimees Grupp
Kohtunike lihtne elu
Kohtunikud hindavad võistlejat Eesti karikavõistlusetel kalisteenikas, kus jõu, painduvuse, vastupidavuse ja oskuste näitamiseks kasutatakse omaenda keharaskust.

Tairo Lutter / Postimees
Verine pingutus
Tippsport on ülim pingutus. Nii, et veri ninast väljas. Iluuisutaja Arlet Levandi pelvis Tallinnas peetud rahvusvahelisel iluuisutamise võistlusel meeste lühikavas 2. koha, saades kohtunikelt 76,34 punkti, mis tähistab tema isiklikku rekordit. Pilt on tehtud lühikava lõpusekunditel.

Lisainfo:
Konkursi “Aasta Pressifoto 2023″ projektijuht Erik Peinar; erik.peinar@gmail.com; 5025515.
EPFL juht: Liis Treimann, 5128374, liis@epfl.ee