Aasta Pressifoto konkursil nomineeritud töö asendati uuega

19.01.2014

Aasta Pressifoto 2013 konkursil nominatsiooni pälvinud Rauno Volmari foto diskvalifitseeriti konkursitingimustele mittevastavuse tõttu ja asendati tingimustele vastanud fotoga.

right_picture_disqualified_picture copyKonkursi tulemuste selgudes teatas foto autor Rauno Volmar konkursi korraldustoimkonnale, et ekslikult esitati konkursile foto “Muusik Uku Kuudi hääletu elu”, mis tegelikult ei olnud avaldatud ja mis seega ei vastanud tingimustele.

Konkursi töögrupi liikmed Ester Vaitmaa, Raigo Pajula ja Raul Mee ning EPFLi juhatuse esimees Erik Prozes otsustasid diskvalifitseerida avaldamata, kuid nomineeritud töö ja kvalifitseerida selle asemel avaldatud foto, ning saata selle žüriile uuesti hindamiseks. Autorile vastutulekul sai otsustavaks autori endapoolne tähelepanu juhtimine eksimusele.

Häältega 3:1 otsustas žürii, et ka tingimustele vastav töö “Muusik Uku Kuudi hääletu elu” väärib jätkuvalt nominatsiooni.

Žürii esimees Tiina Reinart: “Foto Uku Kuudist, mille Rauno Volmar konkursile esitas, oli minu arvates tugevam kui Eesti Ekspressis ilmunu. Samas — kui lehes ilmunud pilt oleks olnud lõpphääletusel, saanuks see siiski minu hääle. Foto jätmist nominentide hulka toetab veel kaks hindajat — seega žüriiliikmete enamus. Otsus jääb jõusse. Oma osa mängib siin ka asjaolu, et autor tunnistas oma eksimuse ise üles veel enne, kui konkursi korraldajad selle avastada jõudsid. Kuid fotograafid peavad arvestama, et tuleval aastal ei pruugi žürii eksimusi andeks anda.”

Toomas Volmer: “See lugu oli unikaalne ja sügavam kui ehk ühe pildina esitatuna välja tuli. /…/ Point oli nende kahe inimese loos – kellel on armastus ja kes on veedavad seda koos, kuigi üks nendest on käimas oma viimast eluringi.”

Touko Hujanen: “I feel that the picture that we saw is better. But still there is no reason to disqualify the picture we chose or replace it. The two pictures here have the same strong qualities: strong story and emotion.”

Jonas Staselis: “/…/ The one which was published is not so good as one we saw in the contest. The published is totally posed and the one we saw in the contest had some sense of real moment in the life of a couple instead bringin the people to the interesting light and ask them to pose. /…/”

__
Ester Vaitmaa, konkursi Aasta Pressifoto 2013 projektijuht
Raul Mee, konkursi töögrupi liige
Raigo Pajula, konkursi töögrupi liige, EPFLi juhatuse liige
Erik Prozes, EPFLi juhatuse esimees

right_picture_disqualified_picture copy