2013. aasta parimad pressifotod

10. jaanuar 2014

Selgusid 2013. aasta parimad pressifotod.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL), Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Canoni ja Overalli žürii valis 1209 foto seast 2013. aasta Aasta Pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Žüriisse kuulusid Maalehe tegevtoimetaja Tiina Reinart (žürii esimees), vabakutseline pressifotograaf Toomas Volmer, Soome Aasta Pressifotograaf 2011 Touko Hujanen ja Leedu Fotograafide Ühingu esimees Jonas Staselis.

Konkursile laekus 1209 pilti 70 autorilt. Sealhulgas uudisfotode kategoorias 137 üksiktööd ja 33 reportaaži, olemusfoto kategoorias 155 üksiktööd ja 42 lugu, spordifoto kategoorias 105 üksiktööd ja 18 lugu ning portreede kategoorias 127 üksiktööd ja 13 lugu.

Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2013“.

Žürii avalikustas täna nominendid. Võitjad tehakse teatavaks EALLi korraldataval pressipeol 28. veebruaril.

Vaata ja kuula žüriiliikmete kommentaare. Žürii esimehe põhjalikum kokkuvõte ilmub raamatus Eesti Pressifoto 2014.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 640 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2013“ autor pälvib lisaks veel 640 euro (neto) suuruse preemia.

Lugupeetud meediaväljaannete esindajad!
Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressifoto 2013 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited foto autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

______________________________

Aasta pressifoto 2013 nominendid

 

UUDIS

Sander Ilvest
SANDER ILVEST (Saarte Hääl): Enam pole midagi teha
Septembril lõpus kutsuti Saaremaa päästjad Salmele, Suurna külla. Päästjate kohale jõudes oli suvila lausleekides. Kohe polnud päästetöödega võimalik ka algust teha, sest majas oli elekter veel sees. Kohalik külamees oli pettunud, sest alajaama uks oli lukus ning temal polnud õigust elektrit välja lülitada.
ANDRES PUTTING (Delfi): Rein Lang lahkub ETV-st
ANDRES PUTTING (Delfi): Lahkumine lennates
Kultuuriministri ümber lahvatas novembris kirgedest paks skandaal. Ajaleht Sirp sai omale mõneks ajaks uue peatoimetaja – Kaur Kenderi. Kired lõõmasid, meedia podises nagu keema aetud pudru ja nii tuligi lõpuks kultuuriministril vastu võtta otsus – lahkuda. 21.novembri ETV otsesaates Kahekõne teatas Rein Lang, et astub ministri ametist tagasi. Pildil on ta lahkumas telemajast. Samm on kerge ja lompe ületatakse lennates. Koorem on kadunud.

 

EESTI HOKIKOONDIS SAABUS MM VALIKTURNIIRILT
TAIRO LUTTER (Õhtuleht): Fotoseeria “Reality show: Eesti jäähokikoondis tuigub MM-lt koju tagasi.”
Eesti jäähokikoondise etteasteid MMi valikturniiril varjutas mitme mängija ohjeldamatu alkoholipruukimine. Võistkonna ühe tugitala Maksim Ivanovi teenetest loobuti kolmes viimases mängus. Paraku ei suutnud skandaali sattunud sportlased viinaviskamist lõpetada ja nii avanes “sangarite” saabumispäeval Tallinna lennujaamas piinlik vaatepilt.
Pildi allkiri: Maksim Ivanov talutatakse lennujaamast välja.
EESTI HOKIKOONDIS SAABUS MM VALIKTURNIIRILT
TAIRO LUTTER (Õhtuleht): Fotoseeria “Reality show: Eesti jäähokikoondis tuigub MM-lt koju tagasi.”
Eesti jäähokikoondise etteasteid MMi valikturniiril varjutas mitme mängija ohjeldamatu alkoholipruukimine. Võistkonna ühe tugitala Maksim Ivanovi teenetest loobuti kolmes viimases mängus. Paraku ei suutnud skandaali sattunud sportlased viinaviskamist lõpetada ja nii avanes “sangarite” saabumispäeval Tallinna lennujaamas piinlik vaatepilt.
Pildi allkiri: Eesti koondise liider Maksim Ivanov toibus esmalt pagasi ootesaalis, kuni kamraadid ta suurte raskustega toolilt püsti aitasid.

 

EESTI HOKIKOONDIS SAABUS MM VALIKTURNIIRILT
TAIRO LUTTER (Õhtuleht): Fotoseeria “Reality show: Eesti jäähokikoondis tuigub MM-lt koju tagasi.”
Eesti jäähokikoondise etteasteid MMi valikturniiril varjutas mitme mängija ohjeldamatu alkoholipruukimine. Võistkonna ühe tugitala Maksim Ivanovi teenetest loobuti kolmes viimases mängus. Paraku ei suutnud skandaali sattunud sportlased viinaviskamist lõpetada ja nii avanes “sangarite” saabumispäeval Tallinna lennujaamas piinlik vaatepilt.
Pildi allkiri: Eesti koondise liider Maksim Ivanov toibus esmalt pagasi ootesaalis, kuni kamraadid ta suurte raskustega toolilt püsti aitasid.

 

EESTI HOKIKOONDIS SAABUS MM VALIKTURNIIRILT
TAIRO LUTTER (Õhtuleht): Fotoseeria “Reality show: Eesti jäähokikoondis tuigub MM-lt koju tagasi.”
Eesti jäähokikoondise etteasteid MMi valikturniiril varjutas mitme mängija ohjeldamatu alkoholipruukimine. Võistkonna ühe tugitala Maksim Ivanovi teenetest loobuti kolmes viimases mängus. Paraku ei suutnud skandaali sattunud sportlased viinaviskamist lõpetada ja nii avanes “sangarite” saabumispäeval Tallinna lennujaamas piinlik vaatepilt.
Pildi allkiri: Väsinud koondislane.
EESTI HOKIKOONDIS SAABUS MM VALIKTURNIIRILT
TAIRO LUTTER (Õhtuleht): Fotoseeria “Reality show: Eesti jäähokikoondis tuigub MM-lt koju tagasi.”
Eesti jäähokikoondise etteasteid MMi valikturniiril varjutas mitme mängija ohjeldamatu alkoholipruukimine. Võistkonna ühe tugitala Maksim Ivanovi teenetest loobuti kolmes viimases mängus. Paraku ei suutnud skandaali sattunud sportlased viinaviskamist lõpetada ja nii avanes “sangarite” saabumispäeval Tallinna lennujaamas piinlik vaatepilt.
Pildi allkiri: Samal ajal nautis õues pingi peal lesides värsket ja kainestavat kevadõhku koondise kaitsja Dmitri Jakovlev.

________________________________

OLEMUS

Uku Kuudi hääletu elu. Ränk närvihaigus tegi Uku Kuudist ööpäevaringset hooldust vajava mehe. Abi saaks ta Rootsist, kuid ta ei taha Eestist lahkuda.Pruun villane pleed on laotatud Uku Kuudi (47) jalgadele ja kätele. Uku istub ratastoolis, pilk sihitud ainiti aknast välja. Uku juuksed on hallid ning tema liikumatu kõhn kuju jätab mulje, et aeg perekond Kuudi viinapuuväätidega ehitud majas seisab.Rauno Volmar / Eesti Ekspress, Eesti Ajalehed
Uku Kuudi hääletu elu. Ränk närvihaigus tegi Uku Kuudist ööpäevaringset hooldust vajava mehe. Abi saaks ta Rootsist, kuid ta ei taha Eestist lahkuda.
Pruun villane pleed on laotatud Uku Kuudi (47) jalgadele ja kätele. Uku istub ratastoolis, pilk sihitud ainiti aknast välja. Uku juuksed on hallid ning tema liikumatu kõhn kuju jätab mulje, et aeg perekond Kuudi viinapuuväätidega ehitud majas seisab. Rauno Volmar / Eesti Ekspress, Eesti Ajalehed
1671375063174244a4f13a13326ae491
ANDRAS KRALLA (Äripäev): Usk, võim ja manipulatsioon
Vahetult enne valimis avati Tallinnas Lasnamäel piduliku tseremooniaga Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kirik. Keskerakonna valimisvankri raskeveohobune on oma vao kündnud. Venekeelse õigeusukiriku ehitamise tarbeks Moskvast raha küsinud erakonna esimees Edgar Savisaar viipab kirikutrepil käega kõrval asuvale tühermaale: “Siia tuleb golfiväljak”.
1d8de79ec6614bcd9d09f049e2e7228b
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Naise töö ja mehe töö. Vanu traditsioone söögivaaritajana on naistel tänapäeval lihtsam täita kui meestel hobuseparsnikena.
39ce7da3ea0f43bf8d1d4a14d5cd5b8b
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Fortuuna tänava leedi.
401f33988d6a4436afecda5c890d7dde
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Omaette – üks väheseid mustlasperesid, kes elab täiesti eraldatult talus Võrumaal. 27aastasel pereemal (keskel) on juba 4 last.
774ba96d330f4f66a352197be8db8926
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: 14aastane mustlasneiu ei mõtle enam koolile, vaid pigem meheleminekule ja kodustele toimetustele.
970cf2932bfa4e09b756ffc60ba774b1
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Hoiavad kokku – Fortuuna tänava poisid.
07109b9a449c41b29815973378a86c9e
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Valgas elavad 73-aastase ema hoole all kaksikutest invaliidid Lonni ja Amanda, kes ei saa ise liikuda. Majas pole vett, ahjud on katki, katus laseb läbi – aga elama peab.
50174b453f3c48f7807133f909834d41
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Ükskõik millisesse mustlaskodusse satud, kasvõi kõige vaesemasse, kaetakse laud, kuigi pakkuda saab ehk ainult küpsist ja teed.
378585add8d343fbbb98b6bcb7ac3ca8
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Tartu südalinnas Fortuuna tänavas elab mustlaspere juba 10 aastat vee ja elektrita varisemisohtlikus majas. Tõeline “fortuuna vedamine”.
987646deface4c0a8e9e24f45d981c45
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Alexandra kodu. Ühe väikese mustlastüdruku tuba ja tema ainuke mänguasi.
a7d426cc38524a30a84d92848206686e
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Häda ei anna häbeneda.
ae28c6469d494663a4faa9007b03d9a1
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Sünnipäeva hommik.
e059f492f6d040109483f6a1ad928bc4
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Suurelt õelt Olesjalt on palju õppida. Tüdrukud peavad juba varakult teadma, kuidas end meeste jaoks ehtida.
ebf7ba6ee0084ebb9557e534938281f0
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Mustlase armastus. Pruut ootab peigu.
fa5d22708c0a4f558a4e9d325d56fd5f
ANNIKA HAAS: fotoseeria “Meie mustlased”
Mustlased ehk romad on Eesti kõige suletum ja salapärasem vähemusrahvus, kellest me teame, et nad on, aga seda, KUIDAS nad on, teavad vaid nemad ise. Sarnaselt juutidega on romade kui rahvuse saatus olnud karm – neid on taga kiusatud, diskrimineeritud, hävitatud, kuid erinevalt juutidest pole neid päriselt mitte kunagi rehabiliteeritud, vaid paljuski jätkub vahettegev suhtumine mustlastesse siiani. Nende elukombeid ja traditsioone lähemalt tundmata kiputakse neid ikka mitte usaldama ja üldlevinud negatiivset hoiakut võtma. Fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade ei võta muust ühiskonnast sotsiaalses ja majanduslikus eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Tegu on mustlaste enesereflektsiooniga, mille kogukonna liikmed fotograafile ise pakkusid. Eriti väärtuslikuks teeb kogu fotomaterjali tõsiasi, et mitte kunagi varem pole Eestis nii laiaulatuslikku visuaalset kajastust Eesti mustlaste ehk romade kohta esitatud.
Pildi allkiri: Heal järjel Pärnu noor mustlaspere. Ema Diana, ärimehest isa Aivar ning vennaksed Sillart ja Ivar.

 

_________________________

PORTREE

BIRGIT PÜVE (Eesti Ekspress): fotoseeria “Elada mitmuses”
Kaksikute teema tõstatab tänapäeva individualismi ülistavas maailmas küsimuse iga üksiku inimese unikaalsusest. Kaksikuid sünnib üha rohkem, samal ajal otsib ühiskond ainulaadsust. Kasvav mitmike arv on muutnud hoopis kaksikuid ja kolmikuid endid ning sarnasuse mõistet laiemalt. Igaüks meist soovib olla eriline, ilma et tuleksime selle peale, et on kaksikuid, kes eelistavad teadlikult olla sarnased. Selleks, et erineda meist kõigist. Tegemist on kirjastuse Hea Lugu raamatuprojektiga.

Jaanus Ree b8f52cae5fdc4f92a1109a42e86efec8-9d9bf29c9af14995b5073f45059ba3b6
JAANUS REE (Postimees/Elu24): Gard Hvaara Simple Sessionil
Gard Hvaara esinemas Simple Sessionil rohkem kui miljoni vaataja ees.
Sven Arbet b46219b2b5e34bba9a67526a63f9009f-36b8e386019343169a9bead1532d49b6
SVEN ARBET (Maaleht): Igor Mang – tähetark
Igor Mang – 2014. Rohelise puuhobuse aasta prognoosile inspiratsiooni kogumas

 

_________________________

SPORT

Hendrik Osula b8d1e6105887444ebd677ee3981ece7d-3d5bbd37dbac41b0ad26d5f182945fae
HENDRIK OSULA (Delfi): Ühe õnnetus on teise õnn
Tartus toimunud 100m suusasprindi poolfinaal, kus tänu soomlase õnnetusele sai Kein Einaste finaali.
TALLINNA MV UJUMISES
TAIRO LUTTER (Õhtuleht): Start.
Ralf Tributnsovi stardihetk.

 

Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
da14fd6ede5a4864aa6d9b5723054365
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.
Nõmme JK Kalju vs Türi Ganvix 5:0DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
DMITRI KOTJUH (Järva Teataja): fotoseeria “Üks päev teise liiga jalgpalli võistkonnaga”
Eesti jalgpalli karikavõistluste veerandfinaal. Türi JK Ganvixi teekond Tallinnasse, kus mängiti 17. aprillil Sportland Arenal valitseva Eesti meistri Nõmme JK Kalju vastu, kus kaotati 5 väravaga.

 

Kontaktid:
Konkursi “Aasta Pressifoto 2013″ projektijuht Ester Vaitmaa, ester.vaitmaa@delfi.ee (56929928)
Eesti Ajalehtede Liit, Maige Prööm: 646 1005, eall@eall.ee