Euroopa fotograafide föderatsiooni suvine hindamine ja meistriklassid Riias

PrintLäti fotograafide fäderatsioon (Biedrība Latvijas Fotogrāfu federācija) kutsub kutselisi fotograafe ja fotograafiahuvilisi tutvuma Euroopa fotograafide föderatsiooniga (Federation of European Photographers (FEP)) ja nende kutselistele fotograafidele mõeldud kvalifikatsioonidega (Qualified European Photographer (QEP) ja Master Qualified European Photographer (MQEP))

FEP on esimest korda Baltikumis ning ajavahemikus 7.-9. juunini korraldatakse Riias kvalifikatsioonitaotlejate hindamised ja meistriklassid.

Kahel esimesel päeval (7.-8. juuni) on külastajatel võimalik näha, kuidas toimub FEPi kvalifikatsioonitaotlejate hindamine, ja viimasel päeval (9. juuni) toimuvad seminarid, kus seitse FEPi liikmeks olevat tunnustatud fotograafi Euroopast tutvustavad lähemalt oma ala ja jagavad näpunäiteid.

Üritus on suurepäraseks võimaluseks tutvuda kutselise fotograafia korraldusega Euroopas ja erinevate Euroopa riikide tippfotograafidega.

FEPi üritust Riias aitab korraldada Läti fotograafide föderatsioon. „Selle üritusega soovib Läti föderatsioon tutvustada Balti riikide fotograafidele nii FEPi kui ka FEPi kvalifikatsioone, mida tunnustatakse Euroopas kui kvaliteedimärki. Me soovime, et nii laiem avalikkus kui ka ettevõtted Lätis, Eestis ja Leedus oleksid teadlikud nendest kvalifikatsioonidest ja et kui vajatakse kutselise fotograafi teenuseid, siis teataks keda otsida,” ütleb projektijuht Regina Marčenkienė. „Lisaks soovime tuua kokku kutselised fotograafid, fotograafiahuvilised ja fotograafia valdkonnas tegutsevad organisatsioonid, et jagada kogemusi ning võimaldada kohalikel kutselistel fotograafidel edukalt taotleda FEPi kvalifikatsioone. Meil on suur rõõm selle üle, et selle aasta suvisel hindamisel on QEP-kvalifikatsiooni taotlejate hulgas ka kaks Läti fotograafi. Me loodame, et see aitab julgustada ka teisi fotograafe. Kõik on teretulnud külastama hindamisüritust, et elada kaasa Läti fotograafide kvalifikatsiooni taotlemisele.”

Riias veedetavate päevade jooksul on FEPi tähelepanu suunatud peamiselt kutselise fotograafi kvalifikatsiooni taotlevate Euroopa fotograafide hindamisele. Iga aasta korraldab FEP kaks hindamist: ühe suvel ja teise talvel. Euroopa kvalifitseeritud fotograafi (QEP) kvalifikatsiooni saamiseks peab kandidaat esitama 12 fotost koosneva seeria. Hindamise käigus peab enamus hindajaid olema üksmeelel, et kandidaadile kvalifikatsioon anda. Igal hindamisel osaleb mitmeid taotlejaid, kuid iga kandidaat ei osutu edukaks. Alates 1999. aastast on föderatsioon hinnanud 400 fotograafi QEP-kvalifikatsiooni ja 49 MQEP-kvalifikatsiooni vääriliseks. Need ligikaudu 450 kutselist fotograafi esindavad 22 Euroopa riiki. Sel suvel toimub FEPi 29. hindamisüritus, mis on FEPi jaoks eriline – esimest korda ollakse Baltikumis ja tehakse esimesi samme Baltikumi fotograafiaorganisatsioonidega kontakti loomises ning esimest korda võtavad kvalifikatsiooni taotlemiest osa Baltikumi (Läti) fotograafid.

Läti föderatsioonil on hea meel, et FEPiga on koostöö käima läinud ja et selle tulemusel toimub suvine hindamine Riias, Lätis. Eriti oodatakse aga meistriklasse – InspirationCampi-nimelise päeva jooksul toimub seitse seminari, kus FEP liikmeteks olevad Euroopa tippfotograafid jagavad huvilistega oma kogemusi. Meistriklassides (4 seminari) osalemise eest tuleb tasuda 35 eurot – seda summat võib aga märkimisväärselt väikseks summaks lugeda Euroopas toimuvate seminaride ja fotograafiaürituste osalemistasudega võrreldes.

Seminarid toimuvad kella 10.00 kuni 17.30, ühe seminari kestus on 1,5 tundi ja seminaride vahel on 30-minutilised pausid. Seminarid toimuvad inglise keeles.

Alljärgnevalt ülevaade esinejatest ja teemadest.

André Boto (Portugal)
Be different. Conceptual photography – overview of method and concepts used in creating creative images with Photoshop

Jørgen Brandt (Taani)

Maternity and newborn images

Bernd Gassner (Saksamaa)

Commercial photography in Germany

Bryn Griffith (Ühendkuningriik)

Advertising and commercial work. My recent Hasselblad Masters Book contribution

Tiina Haring (Soome)

What inspires me?

Andy Hens (Saksamaa)

Computer-generated imagery (CGI)

Franck Lecrenay (Prantsusmaa)

Commercial photography about the mythic car race ”24 hours of le Mans”. The world’s oldest active sports car race in endurance racing

Täiendav teave Läti fotograafide föderatsiooni ja ürituse kohta

http://www.latvianphotographers.com/

Täiendav teave FEPi ja FEPi kvalifikatsioonide kohta

http://www.europeanphotographers.eu/qualifications

Kontaktinfo

Pr Regina Marčenkienė

Projektijuht

regina.marcenkiene@gmail.com

+371 2679 1944

Hr Gatis Orlickis

Läti fotograafide föderatsioon │ Esimees

gatisorlickis@gmail.com

+371 2615 4494