Aasta Pressifoto 2019 konkursi zürii kommetaarid

Zürii sõnas, et tase oli sarnaselt eelmise aastatega kõrge, saadetud piltide valik hea, mis tegi valiku keeruliseks. Žüriis oli tuliseid arutelusid ja vaidlusi, et lõpuks selgitada välja iga kategooria kolm parimat.

Läbivalt hea ühtlane kvaliteet tegi piltide vaatamise ühtepidi lihtsaks, teistpidi keeruliseks, just selles osas, et lõpuks tuleb valida parimad. Rootsi pressifotograaf Magnus Wennman sõnas, et tema arvates sai lõppvalik hea ja žürii jäi kokkuvõttes sellega rahule. Jagus ka kriitikat konkursile esitatud fotode valiku osas. Eelkõige arvas žürii, et iga fotograaf võiks kriililisemalt oma fotosid valida.

Kui eelnevalt läbi aastate on teemaks olnud fotolugude esitamine üleüldse, et fotograafid võiks enam ise lugusid teha siis seekord kõlas peaaegu iga žüriiliikme suust, et fotolugusid tuleks rohkem toimetada. Fotograafid ei tohiks saata seeriasse suurt hulka fotosid, mis lõpuks vähendavad loo väärtust. Žüriiliige Ella Kiviniemi soovitas fotoseeriaid toimetada kellegi teisega koos. Iga seerias oleval fotol peab olema tähendus ja fotod ei tohiks üksteist kopeerida.

Tihti jäi žüriile mulje, et fotograaf oli esitanud seeriasse rohkem pilte, et žürii ise teeks lõpliku toimetamise valiku. Kadri Veermäe sõnas, et mõned paljude piltidega seeriad tekitasid žüriis segadust ja jäid kokkuvõttes kõrvale.

Urmas Tartes kommenteeris, et tema hinnangul köidavad pressifotograafide tähelepanu eelkõige konfliktsed situatioonid ja vähem osatakse tähele panna helgust, mis meie ümber on millest kahtlemata saaks ka häid pressifotosid.

Zürii esimees Martin Šmutov ei tähtustaks üle kolme nominenti, kuigi need fotod on tähtsad ja oluline on neid fotograafe tunnustada, aga Eesti pressifotograafia pilk on hoopis laiem ja sellest väga hea ülevaate saab märtsis ilmuvast pressifoto raamatust. “Kindlasti on pressifoto raamat kogumina suurepärane vaade tervesse aastasse Eestis” sõnas Šmutov.

Žüriiliikmete pikemaid kommentaare vaata videost.