Kohtumisõhtud fotograafiga toimusid juba viiendat korda

Eesti Pressifotograafide Liit koostöös Overalli ProShop’iga  korraldas viiendat aastat vestlusringid neljal omal alal tubli ja tunnustatud fotograafiga.

Neljal järjestikusel kohtumisel jagasid Kristiina TammikSergei ZjuganovHans Markus Antson ja Stanislav Moshkov omi kogemusi ja pühendunud mõtteid ning oli võimalus viibida keskkonnas, kus huvitunud ja aktiivse osalejana on võimalik õppida kindlasti midagi uut ja huvitavat.

5. novembri õhtul külastas meid professionaalne koerte fotograaf Kristiina Tammik, kes pildistab enamasti perelemmikuid ning laps ja lemmikloom kombinatsioone. Talle kuulub eesti kuulsaima Instagrami-koerte konto, millel on juba üle 50 tuhande jälgija. Kristiina sattus loomade pildistamise juurde sisuliselt poolkogemata, nagu inimesed ikka enda hingetegevuste juurde satuvad, nii 9 aastat tagasi, kui tema tollane kool pakkus võimalust osa võtta Viktor Koškini all fotograafiatundidest. Seeläbi avastas ta, et foto on hoopis huvitavam, kui seni paelunud realismi joonistamine. Erinevalt pliiatsist, viis kaamera õue värske õhu kätte ning koera modellina kasutamine tundus igati loogiline. Nii on 13 aastane kääbustaks olnud teerajajaks talle selles maailmas. Viimastel aastatel on ta hakanud enda näitusereisidel Euroopas pildistama näitusekoeri igas riigis mida külastab. Eestis pildistab põhiliselt koeri koos nende peredega, lapsi nende lemmikutega. Kristiina eriline lemmik ongi lapse ja lemmiklooma fotosessioonid vabas õhus, sest ei ole midagi ilusamat kui lapse ja tema lemmiklooma siirus ja puhtus. Kristiina on korraldanud ka siin fotograafia-töötoa ning üllatuslikult sai nii kitsa teema peale palju huvilisi –nii Iirimaalt kui Soomest. Kohtumisõhtul räägib Kristiina kuidas ta fotograafia juurde sattus. Lisaks kuuleme üldiselt sellest, millise turuosa võib lemmiklooma fotograafia tulevikus võtta ning kui palju tööd on pulmafotograafidel, kui palju on abiellumisi vähemaks jäänud ja kui palju on uusi lemmikuid juurde võetud.

12. novembri õhtul külastas meid reklaamfotograaf samas ka Eesti hinnatuim autofotograaf, Sergei Zjuganov. Sergei trumbiks on armastus autode ja fotograafia vastu – sellest sünnivad läbimõeldud ja erilised fotod autodest. Tänu sellele kombinatsioonile on Sergei portreteerinud autotööstuse tippe nii Dubais, Los Angeleses, Stockholmis kui muudes maailma paikades. Alustades 2001. aastal fotograafia teekonda sõprade sõidukite ja autospordivõistluste pildistamisega, on Sergei jõudnud koostööni erinevate äriklientidega, pildistades restorane ja hotelle, tehaseid ja eramaju, toitu ja jooke, reatöötajaid ja firmajuhte. Balti Filmi- ja Meediakooli Teleproduktsiooni magistrikraad on lisanud tema ampluaasse ka reklaam- ja muude videote tootmise. Sergei kõneleb meile sellest, milline on tema suhe autode ja fotograafiaga, millised on olnud meeldejäävamad kogemused sellel teekonnal ja milliste takistustega on ta pidanud toime tulema.

19. novembri vestlusõhtul jagas oma loodusest vloogimise kogemusi Hans Markus Antson. Tegemist on noore loodusfotograafi ja videograafiga, kes on viimastel aastatel eelkõige keskendunud videote jäädvustamisele ja videoblogi tegemisele. Hans Markusel on erinevate sotsiaalmeediakanalite peale kokku jälgijaid pea 20 000. Seda on märkimisväärselt rohkem kui paljudel tuntud Eesti loodusfotograafidel. Suurema tuntuse pälvis noormees 2015 aastal, kui võttis osa kuulsast Fjällräveni polaarmatka kampaaniast, mille ta ülekaalukalt võitis. Auhinnaks oli viiepäevane koerarakendisõit Norra, Rootsi ja Soome piirialadel. Hans Markuse vlogides on tähtsal kohal metsloomad. Hans soovib oma erinevate tegemistega vaatajani tuua, kuidas sünnivad loodusfotod ning milline on kaadritagune elu. Hans Markus räägib oma teekonnast ja samm haaval oma unistuste poole pürgimisest.

26. novembri õhtul jagas oma mõtteid meiega Stanislav Moshkov. Ta on töötanud ajalehes “Denj za Dnjom”, “Vesti Nedeli”, kirjastuses Presshouse ning aastast 2012 ajalehes “Õhtuleht”, kus alguses toimetas fototosakonna juhina nüüd tegutseb fototoimetaja ja fotograafina. Ajalehte tööle minek oli kohe eesmärk kui sisseastumisel Sidekoolis käis. Tema jaoks on fotograafia eluülikool, mis koguaeg õpetab ja viib edasi sinna kuhu ise ei oskaks sattuda. Stanislav pildistab selleks, et avastada maailma ja kohtuda põnevate inimestega, sattuda sinna kuhu tihti tavaliselt ei satu. Talle meeldib harida end läbi fotograafia ning kõige rohkem meeldib dokumenteerida inimeste elu, riigi elu, maailma elu ning kõike mis sellega seotud. Stanislav räägib teemadest millega puutub kokku pressitöös, ehk reportaazist, portreest ja spordist. Samuti kõneleb Stanislav oma teisest elust fotograafina, ehk projektidest mis teevad hingele pai ning aitavad vältida rutiini. Stanislav pildistab ka teatrit ja juba 5 aastat Kuldsele Maskile.