Intervjuu: võimaldame toimetustel fotograafe efektiivsemalt kasutada!

Aastavahetusel teatas uudisteagentuur BNS fototoimetuse loomisest. Tegemist on esimese pressifotoagentuuri loomise katsega viimasel aastakümnendil. Järgneb intervjuu BNS Grupi juhatuse esimehe Anvar Samostiga.

BNS on esimene agentuur, kes uudisfotoga üle aastate taas turule tuli. Miks otsustasite fototeenust pakkuma hakata?

Meie meelest on fototeenus ühe õige uudisteagentuuri lahutamatu osa. Oleme pikalt hoogu võtnud, ette valmistanud tehnilise baasi ning seda ka Lätis ja Leedus. Esialgu on siiski tegemist katseperioodiga, mille jooksul fotode kasutamine on väljaannetele täiesti tasuta.

Natuke ülevoolavalt: milliseid turge plaanite vallutada?

BNS-i koduturud on Eesti, Läti ja Leedu. Võimaluse korral teeme ka foto alal koostööd oma praeguste koostööpartneritega väljaspool Balti riike.

Mida võiks teie uus toode kodumaisel turul muuta? Või kuidas meie turgu rikastada?

Meie arusaamise kohaselt lubaks BNS-i fototeenus toimetustel oma koosseisulisi fotograafe paremini ja efektiivsemalt rakendada. Praegu pole haruldane, kui ühte sündmust on kõrvuti pildistamas paljude väljaannete fotograafid ning tulemusena midagi eksklusiivset niikuinii ei sünni. Kas poleks mõistlikum lasta see töö teha agentuuril?

BNS pakub praegu klassikalist integreeritud agentuuri fototeenust. Hommikul kella 9 ja 10 vahel saavad kliendid päeva fotoplaani, kus on kirjas, milliseid sündmusi ja mis kella ajal meie fotograafid pildistavad. Selle alusel saab planeerida ka väljaande oma fotograafide tööd.

BNS-i uus kasutajakeskkond seob sama sündmuse või isikuga uudised ning fotod käepärasel viisil. Seega on näiteks küljetoimetajal võimalik kohe näha, milliseid pilte saaks teksti juures kasutada ja vastupidi.

Loomulikult on meie jaoks väga oluline teha head fotoajakirjandust. Selle juures on oluline mitte ainult hea uudisfoto, vaid ka korrektne ja põhjalik pildiallkiri ning foto juurde kuuluv metainfo, mis võimaldab pilte omavahel ning uudistega siduda ning hiljem otsida.

Miks on toimetustel majanduslikult otstarbekas otsustada BNSi uudisfotode kasuks?

Oleme veendunud, et see võimaldab toimetustel oma fotograafe efektiivsemalt kasutada.

Kui palju hakkab toimetusele uudisfoto kasutamine maksma?

Oleme valmis hindadega välja tulema veebruaris.

Kas fotograafid on koosseisulised? Mis põhimõttel neid tasustatakse (palk, honorar vmt)?

Kuna tegemist on katseperioodiga, siis see küsimus on veel lahtine. Põhimõtteliselt oleks BNS-i soov kasutada koosseisulisi fotograafe kombinatsioonis freelanceritega.

Hetkel pakute päevasündmustel põhinevat uudisfotot. Kas on plaanis tootebaasi ka laiendada? Featurelikud fotolood, pressifotograafi rentimine toimetustele jne

Ükski nimetatud asjadest ei ole välistatud.

Esimestel kuudel pakub BNS fotosid tasuta.