Aasta pressifoto ja pressivideo konkursile saabus kokku 787 fototööd ja 22 videot

Aasta pressifoto ja pressivideo konkursile saabus kokku 787 fototööd ja 22 videot. Konkurssile „Aasta pressifoto” ja „Aasta pressivideo” esitas oma töid 61 erinevat autorit. Kokku laekus konkursile 803 tööd.

Nendest fototöid oli esitatud 787, pildifaile koos fotoseeriatega kokku 1287. Fotokonkursile esitas oma töid kokku 44 erinevat autorit.  Fotod kandideerivad neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, sport ja portree ning võidutööde hulgast valitakse Aasta Pressifoto 2023. Iga pressifoto võistluse kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. Konkursile „Aasta pressivideo” laekus 22 võistlustööd, kokku seitsmeteistkümnelt erinevalt autorilt. Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. Tööde hulk fotode osas on jäänud sarnaseks võrreldes eelmiste aastatega. Langenud on pressivideote hulk. Sel aastal osales konkursil sarnane hulk autoreid kui eelmine aasta.

Kõige enam esitati fotofaile jätkuvalt populaarseimas kategoorias- olemus, kokku 208 tööd, 488 fotofaili, kolmekümne viielt erinevalt autorilt.  Populaarsuselt teiseks kategooriaks on uudised, kus esitas töid ka kõige enam autoreid, kokku 38, fotofaile kokku 380. Kõige vähem esitati fotosid ka sel korral spordi kategoorias, kokku 108 tööd, 144 faili, kahekümne seitsmelt autorilt. Sel aastal esitati spordikategoorias veidi enam töid kuid mõnevõrra vähem fotofaile, kui eelmisel aastal.

Tööde hindamiseks koguneb viieliikmeline žürii juba 08. jaanuaril füüsilisel kujul Tallinnas. Sel aastal saavad žüriiliikmed samuti enne kogunemist ligipääsu fotodele, et nendega tutvuda. Uuri fotožürii liikmete kohta siit: https://www.epfl.ee/wordpress/2024/01/02/tutvu-2024-aasta-pressifoto-konkursi-zurii-liikmetega/

Konkurss „Aasta pressifoto” on ainus Eesti pressifoto konkurss, kus valitakse nii teravaimad uudisfotod kui ka kõnekamad portreed ja olemusfotod. Samuti on kategooria spordifotodele. Konkursi korraldajad on Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) ja Eesti Meediaettevõtete Liit (EML), koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga.

„Aasta pressivideo” valitakse tänavu kümnendat korda. Video on ajakirjanduslik uudis või olemuslugu, valimine toimub ühes kategoorias. Videožürii koguneb jaanuari keskel Tallinnas.

Preemia “Aasta Pressifoto 2023” kuulutatakse välja ja antakse üle 21. veebruaril 2024 toimuval näituse avamisel Viru Keskuses.  Preemia “Aasta Pressivideo 2023” antakse üle 22. veebruaril toimuval pressipeol. Võitjad kuulutatakse välja koos teise Eesti ajakirjandusauhindadega, mis saavad avalikuks õhtul toimuval pressipeol.

Lisainfo:
Konkursi “Aasta Pressifoto 2023″ ja “Aasta Pressivideo 2023” projektijuht Erik Peinar; erik.peinar@gmail.com; 5025515.