Tutvu 2024. aasta pressifoto konkursi žürii liikmetega

Žürii esimees Martin Šmutov on Õhtulehe peatoimetaja ja ASi Õhtuleht Kirjastus juhatuse liige. Varem on ta töötanud reporterina Tartu Postimehes ja seejärel Postimehes ning enne peatoimetajaks saamist oli ta Õhtulehe veebikeskkondade juht.

Evgenia Levin on Leedust Vilniusest pärit vabakutseline fotograaf ja fotograafia õppejõud, kellel on akadeemiline taust fotoajakirjanduse ja kunstihariduse alal. Tal on töökogemus uudisteagentuuris, internetipäevalehes ja erinevates “long read” tüüpi ajakirjades ning viimased viis aastat on ta peamiselt pildistanud keskkonnaportreesid ja kõikvõimalikke kultuuriväljaannete portreid. Alates 2020. aastast sai Evgenia Leedu Ajakirjanike Liidu pressifotograafide osakonna esinaine ja ta võttis üle Leedu pressifotode konkursi juhtimise. Viimased mitu aastat on ta õpetanud fotograafiat Techini kaubanduskoolis ning hiljuti sai temast Vilniuse Tehnoloogia- ja Disainikolledži fotoajakirjanduse lektor.

Raigo Pajula astus fotokooli  augustis 1991-  sooviga saada pressifotograafiks. Seega on ta tegelenud pressifotograafiaga kogu taasiseseisvunud Eesti vabariigi aja. Raigo on töötanud aastaid Eesti Päevalehe ja hiljem  olnud Postimehe fototoimetuse juht. Viimased aastad vabakutselisena tegutsedes on jäänud ajakirjandusfoto käekäik ja areng talle ikkagi tähtsaks. Aastast 2023 on ta lisaks vabakutselisele foto- ja videograafile  ka Vabariigi Presidendi kantselei fotograaf.

Piret Reiljan on umbes  15 aastat töötanud uuriva ajakirjanikuna ja on kolmekordne Bonnieri preemia laureaat. Enamuse sellest ajast töötas Piret Äripäevas, kus ta mh juhtis uurivat toimetust. Vahepeal töötas Piret vabakutselise ajakirjanikuna ja tegi kaastööd näiteks “Pealtnägijale” ning toimetas ajakirja Investor. Vabakutselisena osales Piret ka rahvusvahelises uurimuses, mis pälvis European Press Prize’i nominatsiooni. See uurimus rääkis, kuidas Eesti loodusparkide metsa põletatakse Lääne energiajaamades, ja avaldati teiste hulgas The Guardianis. Alates 2023. aasta septembrist töötab Piret Delfi Meedia uurivas toimetuses.

Akseli Valmunen on Helsingis asuv dokumentaalfotograaf. 2016. aastal pälvis ta Põhjamaade aasta noore fotograafi tiitli ning sellega koos isikunäituse Stockholmis Fotografiska muuseumis. Järgmisel aastal pälvis ta Soomes aasta fotoajakirjaniku tiitli. Tema töö põhineb pikematel dokumentaalprojektidel nagu /pleın/ and Who’s The Winner. Akseli töötab rahvusvaheliste ja kohalike ülesannete ning isiklike projektide kallal. Tema eripärane lähenemine dokumentaalfotograafiale on viinud teda osalema sellistes projektides nagu The Same New Pet 2016, kus ta rääkis valdavalt oma huvist inimliku uudishimu vastu. Hetkel töötab Akseli mitmeaastase projektiga, mis käsitleb Soomet kui maailma õnnelikumat riiki Misunderstood On Purpose.

Žürii koguneb 08. jaanuaril 2024, füüsiliselt Tallinas kohapeal, et valida aasta parimad pressifotod. Enne seda on žüriile edastatud ligipääs keskkonda, kus asuvad konkursile esitatud tööd, et žüriil oleks võimalk eelnevalt fotode ja allkirjadega tutvuda ja teha oma eelvalik.