Avati pressifoto aastanäitus ja avalikustati foto- ning videopreemiate võitjad

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) koostöös Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) ning Canoni ja Overalliga avas täna, 17. veebruaril Tallinnas Viru Keskuses traditsioonilise pressifotode näituse, kus on väljas 2022. aasta parimad fotod. Samas avalikustati foto- ning videoauhindade võitjad ja tutvustati värskelt trükist tulnud “Eesti Pressifoto 2023” aastaraamatut.

2022. aasta uudisfoto võitja on Postimehe fotoreporter Dmitri Kotjuh fotoga ”Must päev. „Öelge palun, millal see lõppeb? Millal lõppeb see, et meie lapsed peavad surema?“ küsisid õhurünnakus hukkunud 11-aastase Anastassija vanemad. Sõja algusest saadik on Venemaa pommi- ja raketirünnakutes hukkunud sadu Ukraina lapsi, neist noorimad vaid mõnekuused. 2022. aasta detsembri lõpuks oli sõjas ametlikel andmetel saanud surma vähemalt 429 last. Pildil maetav Anastassija hukkus, kui Harkivis asuvat eramaja tabas Vene vägede õhutõrjerakett S-300.”

Parima olemusfoto auhinna sai Mihkel Maripuu Postimehest fotoga ”Viimane võistluspäev Tallinna hipodroomil. Hiljuti 99. sünnipäeva tähistanud Tallinna hipodroomil peeti viimane traavivõistlus enne, kui sinna kerkivad ärihooned. Järgmine võiduajamine toimub juba uuel hipodroomil Saue vallas.”

Parima spordifoto võitis Delfi Meedia fotoreporter Kiur Kaasik fotoga ”Sinimustvalgega võidule. Kaia Kanepi võitis Tallinnas koduse WTA turniiri esimeses voorus lõunanaaber Jeļena Ostapenkot reketiga, mis pika säriga pildistades kangastus Eesti lipuks.”

Parima portreefoto auhinna sai Andras Kralla Äripäevast fotoga ”Ukrainlased.
Ukrainast saabunud naised Swissôtel Tallinna hotellis.” Sama fotoga võitis Andras Kralla ka „Aasta pressifoto 2022” preemia.

Kategooriate nominendid ja võitjate tööd leiab:
https://www.epfl.ee/wordpress/2023/01/09/2022-aasta-parimad-pressifotod/

Kõik nomineeritud tööd on ”Aasta Pressifoto 2022” käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited fotode autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2022“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia.

Samuti kuulutati täna välja pressivideo konkursi võitja. 2022. aasta parima pressivideo auhinna said Aleksander Algo, Andrei Jakubovitš ja Daniel Leevik Delfi Meedia videoga ”Tööportaalist otse sõtta”, milles Delfi uuris, kuidas käib venelaste värbamiskampaania. Delfi TV uuris, kuidas Vene armee tööportaalidest lisajõudu värbab ning avastas, et rindele pääsemine on oodatust hõlpsam.

https://tv.delfi.ee/artikkel/120031894/videoeksperiment-tooportaalist-otse-sotta-delfi-uuris-kuidas-kaib-venelaste-varbamiskampaania

Kategooria nominendid ja võidutöö leiab: https://www.epfl.ee/wordpress/2023/01/17/aasta-pressivideo-2022-nominendid-on-selgunud/

Kõik nomineeritud tööd on ”Aasta Pressivideo 2022” käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada allkiri ja viited video autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia.

Nii foto- kui videopreemiate võitjatele antakse diplomid üle Meedialiidu pressipeol, 17. veebruari õhtul Erinevate Tubade Klubis.

Traditsiooniline Eesti Pressifoto näitus avati Tallinnas Viru Keskuses. Edasi saab parimaid pressifotosid uudistada märtsi algusest alates Tartus Narvas, Pärnus, Rakveres, Jõhvis ning mujal Eestis.

Pressifoto žürii esimees oli Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. Eestist olid fotosid hindamas fotoajakirjanik Raul Mee ja ajakirjanik Mari Mets. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Leedu relvajõudude fotograaf Ieva Budzeikaitė ja vabakutseline spordifotograaf Mikus Klavins Lätist.

Pressivideo žürii hindas videoid jaanuari keskel. Žüriis osalesid esimehena Delfi Meedia loovjuht Ester Vaitmaa, Kuku peatoimetaja Madis Kimmel ja vabakutseline videograaf Kristjan

Madalvee.

Täna, 17.veebruaril esitleti ka raamatut „Eesti Pressifoto 2023“, millest valmis ka veebiraamat. Raamatu koostaja Eero Vabamägi sõnul annab raamat põhjalikuma ülevaate läinud aasta olulisematest sündustest Eestis. Eesti Pressifotograafide Liidu kodulehel on võimalik soetada piiratud tiraažis “Eesti Pressifoto 2023” raamatut paberkujul. Veebiraamatuga saab tutuvuda epfl.ee kodulehel.

Eesti Pressifotograafide Liidu koostööpartnerid konkursi “Aasta Pressifoto 2022″ ja “Aasta Pressivideo 2022” korraldamisel on Eesti Meediaettevõtete Liit, Canon ja Overall Eesti.

Täpsem info konkursi ja võidutööde kohta:  EPFL juht Liis Treimann, liis@epfl.ee (5128374).