2022. AASTA PARIMAD PRESSIFOTOD

Selgusid 2022. aasta parimad pressifotod.
Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) žürii, koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga, valis 1028 foto seast 2022. aasta Aasta Pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Zürii esimees oli Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. Eestist olid fotosid hindamas fotoajakirjanik Raul Mee ja ajakirjanik Mari Mets. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Leedu relvajõudude fotograaf Ieva Budzeikaitė ja vabakutseline spordifotograaf Mikus Klavins Lätist.

Kokku laekus konkursile 637 fototööd. Fotod kandideerisid neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli tänavu 60. Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2022“.

Žürii avalikustas täna nominendid. Võitjad tehakse teatavaks Pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse üle Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) korraldataval pressipeol 17. veebruaril 2023.
Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2022“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia.

Lugupeetud meediaväljaannete esindajad!
Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressifoto 2022 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited foto autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

Nominendid saab alla laadida SIIT.

Aasta pressifoto 2022 nominendid:

UUDIS

Argo Ingver / Delfi Meedia
„Kallis, meie maja taga põleb!“
30. oktoobril läks Tartu vallas põlema alajaam, mille kustutamine viibis üsna kaua, sest Elektrilevilt polnud tulnud kinnitust, kas alajaamast on elekter välja lülitatud või mitte.

Dmitri Kotjuh / Postimees
Must päev
„Öelge palun, millal see lõppeb? Millal lõppeb see, et meie lapsed peavad surema?“ küsisid õhurünnakus hukkunud 11-aastase Anastassija vanemad. Sõja algusest saadik on Venemaa pommi- ja raketirünnakutes hukkunud sadu Ukraina lapsi, neist noorimad vaid mõnekuused. 2022. aasta detsembri lõpuks oli sõjas ametlikel andmetel saanud surma vähemalt 429 last. Pildil maetav Anastassija hukkus, kui Harkivis asuvat eramaja tabas Vene vägede õhutõrjerakett S-300.

Marianne Loorents / Virumaa Teataja / Postimees Grupp
Punatank ja sinimustvalge
Viimsisse Eesti sõjamuuseumisse teel olnud Narva punatankile lehvitati Padaorus sinimustvalget lippu. Valitsus otsustas 2022. aasta augusti keskel eemaldada Narvast ja selle ümbrusest kõik Nõukogude sõjamonumendid, sealhulgas T-34 tanki.

OLEMUS:

Mihkel Maripuu / Postimees
Viimane võistluspäev Tallinna hipodroomil
Hiljuti 99. sünnipäeva tähistanud Tallinna hipodroomil peeti viimane traavivõistlus enne, kui sinna kerkivad ärihooned. Järgmine võiduajamine toimub juba uuel hipodroomil Saue vallas.

Andras Kralla / Äripäev
Saabumine
Ukrainast sõja eest põgenenud perekond on jõudnud Tallinna. Töö sõjapõgenike vastuvõtupunktis käib nii ööl kui päeval täie rauaga – inimesi registreeritakse, söödetakse, antakse kaasa toidupakk, vajalikud hügieenitarbed ja riided.

Mailiis Ollino / Pärnu Postimees  / Postimees Grupp
Abistatud suudlus
Veera ja Ants Jürna tähistasid oma 70. pulma-aastapäeva ehk raudpulma Tammiste hooldekodus pika suudlusega.

PORTREE:

Andras Kralla / Äripäev
Taksojuht
Riigikogu liige Martin Repinski hakkas Boltiga sõitma lisaraha teenimiseks ning elustandardi säilitamiseks. Taksot sõidab poliitik ka riigikogu istungite ajal ja öösiti.

Mihkel Maripuu / Postimees
Näitleja ja lavastaja Julia Aug
Kodumaal avalikult sõja vastu sõna võtnud vene näitleja Julia Aug pages 2022. aasta kevadel Eestisse. Siin lavastas ta enda Ukrainas viibivate sõpradega peetud kirjavahetuse põhjal loo „Х** войне. M*** sõda. Ukraina. Kirjad rindelt“.

Andras Kralla / Äripäev
Ukrainlased
Ukrainast saabunud naised Swissôtel Tallinna hotellis.

SPORT:

Timo Anis / Autoleht, Geenius Meedia
Kõrge lend
2022 aasta Rapla ralli teisel võistluspäeval sõitsid Martin Leemets ja Andres Lichtfeldt draamatilisel moel rajalt välja, paiskudes võistlusautoga vastu puud. Nii auto kui puu said viga, kuid sõitjad jäid õnneks terveks.

Tairo Lutter / Postimees
Pakases
Laskesuusataja Tuuli Tomingas 2022. aasta Pekingi taliolümpiamängude 15 kilomeetri tavadistantsil, mille ajal valitsesid võistluspaigas Zhangjiakous eriti krõbedad miinuskraadid.

Kiur Kaasik / Delfi Meedia
Sinimustvalgega võidule
Kaia Kanepi võitis Tallinnas koduse WTA turniiri esimeses voorus lõunanaaber Jeļena Ostapenkot reketiga, mis pika säriajaga pildistades kangastus Eesti lipuks.

Lisainfo:
Konkursi “Aasta Pressifoto 2022″ ja “Aasta Pressivideo 2022” projektijuht Erik Peinar; erik.peinar@gmail.com; 5025515.