Avati pressifoto aastanäitus ja avalikustati foto- ning videopreemiate võitjad

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL), koostöös Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) ning Canoni ja Overalliga avas täna, 17. veebruaril Tallinnas Viru Keskuses traditsioonilise pressifotode näituse, kus on väljas 2021. aasta parimad fotod ning samas avalikustati ka foto- ning videoauhindade võitjad. Samuti tutvustati värskelt trükist tulnud “Eesti Pressifoto 2022” aastaraamatut.

2021. aasta uudisfoto võitja on Postimehe fotoreporter Madis Veltman fotoga meeleavalduselt Navalnõi toetuseks. 
23. jaanuaril 2021 toimus Tallinnas Vabaduse väljakul ja Venemaa Föderatsiooni Suursaatkonna ees meeleavaldus 17. jaanuaril Venemaal vahistatud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi toetuseks. Navalnõi enda sõnul tunnistas FSB keemiarelvade ekspert Konstantin Kudrjavtsev üles, et föderaalne julgeolekuteenistus üritas meest tappa pannes tema aluspükstesse närvimürki. Sellest inspireerituna otsustas üks Navalnõi toetaja sümboolselt ühe trussikupaari vardasse tõmmata. Tema kõrval ilutses ka teine protestide sümboliks saanud ese – Putini palee 700€ hinnasildiga WC-potihari.
Sama fotoga võitis Madis Veltman ka „Aasta pressifoto 2021” preemia.

Parima olemusfoto auhinna sai Andres Putting Ekspress Meediast fotoga “Sinimustvalgelt punasel vaibal ühel sammul tulevikule vastu.” 
11.10.2021 astus ametisse uus president Alar Karis ja koos lahkuva president Kersti Kaljulaidiga sammuti üle punase vaiba. Mõlemad vastu oma uuele tulevikule, koos Eestiga.


Parima portreefoto auhinna sai Erik Prozes Postimehest fotoga Kabuli raamatukaupmehest. 
Kabuli raamatukaupmees Ezatullah Zawab (55) ja teda poes abistav poeg Autallah, kes järjekordse elektrikatkestuse ajal õlilambiga oma isa portree jaoks valgustab. Samasugune pimedus on Talibani võimule tulekuga laskunud ka sealsele vaimuelule, mida siiski Ezatullahi sarnased inimesed elus hoida püüavad.

Parima spordifoto võitis Ekspress Meedia fotoreporter Argo Ingver fotoga “Ei ole halba suusailma.” 
Käärikul toimunud suusaorienteerumise maailmameistrivõistlused tõid Eestile medalisaju ja raja suusaolud olid kohati muutumas nullilähedaseks. Sander Pritsik pidi seda omal käel tundma, kui tegi veidike vale raja valiku.


 
Kategooriate nominendid ja võitjate tööd leiab:
https://www.epfl.ee/wordpress/2022/01/10/2021-aasta-parimad-pressifotod/
Nominendid saab alla laadida SIIT.
 
Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressifoto 2021 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited foto autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.
Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2021“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia.
 
Samuti kuulutati täna välja pressivideo konkursi võitja. 2021. aasta parima pressivideo auhinna said Andres Haabu ja Sander Punamäe Postimehest videoga “Eesliinil: Kirill & Aleksandr”.

Videolugu Ülemiste paugutajast, kes sai kätte päris relva ja pööras elus uue lehekülje. Musta raudratsuga Tallinna vahel ringi paarutanud ja autoaknast stardipüstoliga laske sooritanud Kirill Orlõšev ütles, et tegemist oli lihtsalt naljaga, mis kukkus halvasti välja.
Kategooria nominendid ja võidutöö leiab: https://www.epfl.ee/wordpress/2022/01/17/aasta-pressivideo-2021-nominendid-on-selgunud/

Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressivideo 2021 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada allkiri ja viited video autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.
Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia.
Nii foto- kui videopreemiate võitjatele antakse diplomid üle Eesti ajakirjandusauhindade pressipeol sama päeva õhtul Erinevate Tubade Klubis. 
 
Traditsiooniline Eesti Pressifoto näitus avati Tallinnas Viru Keskuses. Edasi saab parimaid pressifotosid uudistada märtsi algusest alates Tartu Kaubamajas ja sealt edasi Narvas, Pärnus, Rakveres, Jõhvis ning mujal Eestis.
 
Pressifoto žürii esimees oli Eesti Ekspressi peatoimetaja Merili Nikkolo. Eestist olid fotosid hindamas fotoajakirjanik Erik Peinar ja ajakirjanik ning tegevtoimetaja Hanna-Hulda Reinkort. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Berliinis tegutsev tänava- ja dokumentaafotograaf Nikita Teryoshin ning Helsingin Sanomat fototoimetuse juht Markku Niskanen. Fotožürii valis parimaid fotosid jaanuari alguses. 
 
Pressivideo žürii hindas videoid jaanuari keskel. Žüriis osalesid esimehena Postimehe eriprojektide toimetaja Aarne Seppel, vabakutseline filmitegija ja kultuurikriitik Eva Kübar ja vabakutseline režissöör-operaator Ivar Heinmaa.
 
Täna, 17.veebruaril esitleti ka raamatut „Eesti Pressifoto 2022“, millest valmis ka veebiraamat. Raamatu koostaja Eero Vabamägi sõnul annab raamat põhjalikuma ülevaate läinud aasta olulisematest sündustest Eestis. Eesti Pressifotograafide Liidu kodulehel on võimalik soetada piiratud tiraažis “Eesti Pressifoto 2022” raamatut paberkujul.
Veebiraamatuga tutvuda epfl.ee kodulehel. 
 
Eesti Pressifotograafide Liidu koostööpartnerid konkursi “Aasta Pressifoto 2021″ ja “Aasta Pressivideo 2021” korraldamisel on Eesti Meediaettevõtete Liit, Canon ja Overall Eesti.
Täpsem info konkursi ja võidutööde kohta: Heiko Kruusi, 5648 3840, aasta pressifoto ja -video projektijuht, heiko@vanameister.pri.ee.
EPFL juht Liis Treimann, liis@epfl.ee (512 8374).