AASTA PRESSIFOTO JA PRESSIVIDEO KONKURSILE SAABUS KOKKU 675 FOTOT JA 37 VIDEOT

Aasta pressifoto ja pressivideo konkursile saabus kokku 675 fotot ja 37 videot
Konkurssile „Aasta pressifoto” ja „Aasta pressivideo” esitas oma töid 47 erinevat autorit.
Kokku laekus konkursile 689 tööd.

Nendest fototöid oli esitatud 576, pildifaile koos fotoseeriatega kokku 675. Fotod kandideerivad neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, sport ja portree ning võidutööde hulgast valitakse Aasta Pressifoto 2019.
Iga pressifoto võistluse kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2019“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia. Konkursile „Aasta pressivideo” laekus 37 võistlustööd. Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia.
Tööde hulk fotode osas on sarnane võrreldes eelmise aastaga. Küll aga on vähenenud pressivideote hulk. Sel aastal osales konkursil võrreldes eelmise aastaga veidi vähem autoreid.

Konkurss „Aasta pressifoto” on ainus Eesti pressifoto konkurss, kus valitakse nii teravaimad uudisfotod kui ka kõnekamad portreed ja olemusfotod. Samuti on kategooria spordifotodele. Konkursi korraldajad on Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) ja Eesti Meediaettevõtete Liit (EML), koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga.
Kõige enam esitati fotofaile portree kategoorias, kokku 209 tööd, kolmekümne neljalt erinevalt autorilt.
Tööde hindamiseks koguneb viieliikmeline žürii juba 9. jaanuaril.

Zürii esimees on Eesti Meediaettevõtete Liidu liikmeslehtede esindajana Õhtulehe peatoimetaja ja ASi Õhtuleht Kirjastus juhatuse liige Martin Šmutov. Eestist on fotosid hindamas vabakutseline loodusemees ja loodusfotograaf Urmas Tartes ning Eesti Päevalehe ja Delfi ühendtoimetuse välisuudiste osakonna juht Kadri Veermäe. Välismaised žüriiliikmed on seekord Rootsi pressifotograaf ja mitmekordne World Press Photo auhindade võitja Magnus Wennman ning Soomest pärit tunnustatud fotograaf ja dokumentalist Ella Kiviniemi. Tutvu žüriiliikmetega siin: https://www.epfl.ee/wordpress/2020/01/03/pressifoto-zurii-2020/

„Aasta pressivideo” valitakse tänavu kuuendat korda. Video on ajakirjanduslik uudis või olemuslugu, valimine toimub ühes kategoorias. Videožürii koguneb jaanuari keskel.
Preemia “Aasta Pressivideo 2019” antakse üle koos “Aasta Pressifoto 2019” auhindadega.
Võitjad kuulutatakse välja koos teise Eesti ajakirjandusauhindadega märtsi alguses toimuval pressiballil.

Lisainfo:
Madis Veltman, konkursi Aasta pressifoto ja Aasta pressivideo korraldaja (56218383, madis.veltman@epfl.ee).