Pressifoto konkursi žürii 2020

Tutvu 2020. aasta pressifoto konkursi žürii liikmetega.

Žürii esimees Martin Šmutov on Õhtulehe peatoimetaja ja ASi Õhtuleht Kirjastus juhatuse liige. Varem on ta töötanud reporterina Tartu Postimehes ja seejärel Postimehes ning enne peatoimetajaks saamist oli ta Õhtulehe veebikeskkondade juht.

Kadri Veermäe on alates 2017. aasta augustist Eesti Päevalehe ja Delfi ühendtoimetuse välisuudiste osakonna juht. Veermäe on varem töötanud ajalehe Postimees välistoimetuses. Ta on õppinud Tartu ülikoolis etnoloogiat ning täiendanud end Melbourne’i ülikoolis ning Eesti Kunstiakadeemias fotograafia osakonnas.

Reporterina on Veermäe kajastamas käinud mitmeid olulisi välissündmusi nagu 2016. aasta USA presidendivalimised, 2014. aasta märtsi Krimmi nn rahvahääletus, 2013. aasta lõpus alanud Maidani meeleavaldused ja 2012. Vene presidendivalimised. Ka on Veermäe hiljuti intervjueerinud sel aastal Vene vanglast vabastatud Ukraina režissööri Oleg Sentsovi ning eelnevalt kümneid eri riikide peaministreid ja presidente. Lisaks on Veermäe isa omaaegne legendaarne pressifotograaf Tiit Veermäe.

Urmas Tartes on vabakutseline loodusemees ja loodusfotograaf. Ta lõpetas 1989 Tartu ülikooli bioloogina. Pärast pikka akadeemilist karjääri vahetas ta 2010 professoriameti vabakutselise elu vastu. Ajalehtedes, loodusajakirjades ja veebilehtedel on Urmase sulest ilmunud sadu looduslugusid. 2009.a. sai ta esimese eestlasena võidu maailma mainekaimal loodusfoto konkursil Wildlife Photographer of The Year. Urmase eriline huvi on pisikeste olendite, mida jäädvustatakse lähipildistamisel. Ta on osalenud erinevates žüriides: Matsalu Loodusfilmide festival, Looduse Aasta Foto, Eesti Looduse fotovõistlus ja VVV fotokonkurss „Märka Mind“.”

Ella Kiviniemi on Soome fotograaf ja dokumentalist, kes töötab erinevate pikaajaliste projektide kallal nii foto- kui filmimaailmas. Tal on bakalaurusekraad fotoajakirjanduses, hetkel õpib Ella magistrantuuris Aalto Ülikoolis fotograafia erialal. 2015. aastal lõpetas Kiviniemi Taanis meedia ja ajakirjanduse koolis fotoajakirjanduse eriala.

Ella Kivinimei töid on eksponeeritud rahvusvahelistel fotofestivalidel, ka grupinäitustes. Soomes on Kiviniemi töötanud pressifotograafina erinevatele meediaväljaannetele ning samuti töötanud Soome suurimas päevalehes Helsingin Sanomates fototoimetajana. Tema foto linnust, kelle liiki ohustavad kliimamuutused, nimetati 2017. aastal Soome pressifoto konkursil aasta fotoks.

Rootsist pärit Magnus Wennman on töötanud enam kui kaheksakümnes riigis kajastades kõike alates USA valimistest kuni Aafrika, Kesk- Aasia ja Euroopa pagulaskriisini. Viiekordne aasta fotoajakirjanik kategrooria laureaat on võitnud enam kui 70 auhinda, kaasa arvatud viis korda World Press Photo konkursil erinevates kategooriates. 2017. aastal nimetas Punane Rist Wennmani aasta ajakirjanikuks.

Praegu töötab Magnus Wennman ka filmide kallal. Tema lühifilm Fatima’s Drawings, kus praeguseks turvalisuses elav pagulaslaps peegeldab oma põgenemist läbi oma joonistuste, võitis parima digitaalse jutustuse auhinna 2016. aastal Visa D’or konkursil Perpignanis.

Magnus Wennmanil on olnud mitmeid näituseid, neist viimane teemal kus lapsed magavad on reisinud seitsmeteistkümnes riigis üle maailma.

 

Žürii koguneb 9. jaanuaril 2020, Tallinnas.