Tutvu 2022. aasta pressifoto konkursi žürii liikmetega

Tutvu 2022. aasta pressifoto konkursi žürii liikmetega.

 

Žürii esimees on Eesti Ekspressi peatoimetaja Merili Nikkolo, kes on erinevates toimetustest töötanud üle 15 aasta. Praegusele tööle asus ta Ekspress Meedia tasulise sisu juhi kohalt. Enne seda oli Postimees Grupi uudismeedia juht ja Postimehe vastutava väljaandjana. Ta on lähedalt näinud mitmete maakonnalehtede tööd olles nii Järva Teataja kui Pärnu Postimehe peatoimetaja. Pärast ülikooli lõpetamist oli tema esimene töökoht Järva Teataja reporterina.

Foto: Alexandr Anufriev

Berliinis tegutsev Nikita Teryoshin kasvas Venemaal Peterburis ja kolis 2020. aastal Saksamaale Dortmundi kus ta omandas bakalaureusekraadi fotograafias. Oma fotožanre kirjeldab ta kui tänava-, dokumentaal- ja igapäevaõuduste fotograafia. Teryoshini lõputööks oli tema esimene pikaajaline fotoprojekt “Sarvedeta Pärand” (2014-2019) mis keskendus matrixi maailma laadsele saksa lüpsilehmade tööstusele. 2016-2021 külastas ta 15t erinevat kaitsetööstuse laata 14-s riigis viiel kontinendil, et mõista rahvusvahelist relvaäri oma loos “Ei midagi isiklikku – sõja tagatuba”. Seda projekti on näidatud Strasbourgis Prantsusmaal, Bielis ja Genfis Šveitsis, võitnud saksa VG Bild-Kunst uuringugrandi 2018. aastal, PH Museum grandi 2019. aastal, Miami Street Photography Festival 2019 fotolugude esimese preemia, Kolga Tbilisi 2020 esimese preemia dokumentaalide kategoorias ja World Press Photo 2020 esimese preemia olemusfoto kategoorias ja nomineeriti aasta fotoks. Septembris 2019 osales ta World Press Photo Joop Swart meistriklassis ja alustas fotolugu “Ma pole kunagi Venemaal käinud.” Teryoshin töötab vabakutselise fotograafina väljaannetele SZ-Magazin, ZEITMagazin, 11Freunde, Der Spiegel ja Stern. Tema isiklikke projekte on avaldatud näiteks väljaannetes VICE, Le Monde, Vrij Nederland, ZEIT Magazin, GUP Magazine, WIRED, ja Süddeutsche Zeitung. 2020 alustas ta väikesetiraažiliste fotoraamatute väljaandmist, seni on ilmunud “Veinimenüü” ja “Tagaaia Päevikud.”

Erik Peinar on teeninud fotograafina elatist aastast 1988. Õppinud fotograafiat Tallinna Tehnikakoolis nr. 2. Osalenud mitmetel Eestit tutvustavatel näitustel üle maailma ja arvukates dokumentaalprojektides. Töötanud fotograafina Välisministeeriumis. Praeguses ametis Riigikogus jälgib kaameraga Eesti sisepoliitikat. Lauamänguekspert.

Hanna-Hulda Reinkort alustas meediavaldkonnas välistoimetuse ajakirjaniku ja küljetoimetajana, mis andis hea arusaama tööst “põllul” ja maailma eri paigus – alates Brüsseli koridoridest kuni kõrbesse rajatud põgenikelaagriteni. Sealt edasi liikus Reinkort Postimehe teostusgrupi juhiks ja siis tegevtoimetajaks. Kõigil nendel ametikohtadel on Hanna-Hulda otsinud teksti ja pildi vahelist tasakaalu, et see ei oleks liialt esimese poole kaldu. Hetkel lapsehoolduspuhkusel viibides, saab Reinkort aga ajakirjanduses toimuvat üle pika aja kõrvaltvaataja pilguga jälgida.

Markku Niskanen on Helsingin Sanomat fototoimetuse juht. Ta lõpetas 1985ndal aastal Lahti Tööstusdisaini insituudi. Sellest ajast saati on ta töötanud fotoajakirjanikuna. Esimesena Seura nädalalehe koosseisulise fotograafina, seejärel 16 aastat pressifotograafi ja fototoimetajana iganädalases uudisteajakirjas Suomen Kuvalehti. Alates 2007 on ta olnud Helsingin Sanomat fototoimetuse juhataja. Helsingin Sanomat on tema juhtimise ajal võitnud oma julge visuaalajakirjanduse eest mitmeid rahvusvahelisi auhindu, muuhulgas kolm korda Daily Press Award preemia Visa Pour Image festivalil Perpignanis, Prantsusmaal. Markku Niskanen on pressifotograafiat õpetanud Lahti disainiinstituudis ja Tampere Ülikoolis. Ta oli Soome Pressifotograafide Liidu esimees kümme aastat. Selle aja jooksul osales ta mitmes Aasta Pressifoto žüriis üle Euroopa. Ta on kolmekordne Soome Aasta Fotoajakirjanduse preemia võitja.

 

Žürii koguneb 10. jaanuaril 2022, osaliselt läbi veebi, osaliselt kohapeal, et valida aasta parimad pressifotod. Enne seda on žüriile edastatud ligipääs keskkonda, kus asuvad konkursile esitatud tööd, et žüriil oleks võimalk eelnevalt fotode ja allkirjadega tutvuda ja teha oma eelvalik.