2020. AASTA PARIMAD PRESSIFOTOD

Selgusid 2020. aasta parimad pressifotod.

Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) žürii, koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga, valis 539 foto seast 2020. aasta Aasta Pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Zürii esimees oli Äripäeva uudiste ja uuriva toimetuse juht Viivika Rõuk. Eestist olid fotosid hindamas ajakirjanik Jaanus Piirsalu ja spordifotograaf Joosep Martinson. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Leedu dokumentaalfotograaf Tadas Kazakevicius ning Soome juurtega ent Hollandis tegutsev koolitaja, visuaalne kunstnik, toimetaja ja kuraator Rebecca Simons.

Kokku laekus konkursile 539 fotot. Fotod kandideerisid neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli tänavu 43. Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2020“.

Žürii avalikustas täna nominendid. Võitjad tehakse teatavaks Pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse üle Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) korraldataval pressipeol märtsi alguses.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2020“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia.

Lugupeetud meediaväljaannete esindajad!

Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressifoto 2020 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited foto autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

Nominendid saab alla laadida SIIT.

Aasta pressifoto 2020 nominendid:

UUDIS:

Hannes Dreimanis, Õhtuleht

Pilguheit hukkunud kolleegi mootorrattale

20. juuni õhtul sai häirekeskus teate, et Tallinnas Pirital Randvere teel põrkasid kokku sõiduauto ja mootorratas. Õnnetuses hukkus 30-aastane mees. Pildil annab juhuslikult mööduv mootorrattul hukkunud kolleegile noogutusega au.

 

Jaanus Lensment, Delfi

Siseminister ja näomask

Kuidas see mask siis ette käib? Siseminister Mart Helme 23. aprillil valitsuse pressikonverentsil.

 

Liis Treimann, Äripäev

Fotoseeria. Teine laine. “Kui intensiivis on kas või üks vaba koht, on mu hing rahul.” 

Koroonaviiruse teine laine räsib eesti eluolu ja haiglaid karmimalt kui kevadine puhang. Haigestunuid on sadades enam, voodikohti ja haiglapersonali napib. Riigi suurimaks puhangukoldeks kujuneb ida- virumaa.

Ida-Viru Keskhaiglas lamab pildistamise hetkel 54 koroonaviirusega patsienti, neist kuus intensiivravis. Narva haiglas oli detsembri keskpaigas nakatunuid 32. Ida-Virumaale lisandub nakatunuid praegu ööpäevas ligi sadakond, maakonna viimase kahe nädala nakatumismäär 100 000 elaniku kohta on üle tuhande. Et oleks selge: kui Ida-Virumaa oleks riik, siis oleks ta nakatumise poolest Euroopa tipus. Seega pole imestada, et haiglate arstid ja õed on pinges. Saadakse hakkama, ent kinnitatakse kui ühest suust: kõige suurem puudus on personalist, eelkõige õdedest. Personal peab kogu aeg valvel olema, ühes vahetuses töötab üle kümne inimese. Arstid töötavad juba iga päev, mõned õed on praeguseks nii väsinud, et ei suuda enam lisavahetusi võtta.

 

OLEMUS:

Marko Saarm, Sakala

Esmakohtumine uue pereliikmega

Eriolukorra tõttu ei lubata pereliikmeid sünnitusosakonda.

 

Elmo Riig, Sakala

Jõulud  Kookla külas põlenud majas.

Igor Poliakov elab külma ja suitsu täis tuba trotsides põlenud majas edasi. Talle on erinevaid pakkumisi tehtud valla poolt ja ka mõned eraisikud on pakkunud, aga tema ikkagi tahab olla oma elukohas.

 

Stanislav Moškov, Õhtuleht

„Rahvusballett karantiinis”.

Eesti Rahvusballeti eriolukord: kes kokkas varvaskingad jalas, kelle tugipuuks sai kapiuks ning kes julges häälekaid hüppeid teha?

Kes vähegi balletietendusi vaatamas käinud, teab, et baleriinide varvaskingad on hüpete järel põrandaga kokku puutudes üsna häälekad. Mis saab aga siis, kui aga teatrimaja läheb eriolukorra tõttu pausile ja baleriin tahab samu hüppeid teha kodus? Mida alumised naabrid ütlevad? Või milise lahenduse leidsid Eesti Rahvusballeti tantsijad sellele, et kodus pole neil seinasuurust peeglit ja stanget nagu proovisaalis? Tulevad sel juhul appi diivani seljatugi, tool või köögilaud? Rahvusballeti trupp on eriolukorra läbi teinud. Vägagi leidlikult

 

PORTREE:

Jaanus Lensment, Delfi

Matusebüroo juht

Toomas Daumi juhitud Tallinna matusebüroosse jõuab aastas kuni 2500 surnut.

 

Andras Kralla, Äripäev

Visionäär

Sõjakoleduste eest 1943. aastal  koos vanematega Soome põgenenud Jaan Manitski vaatab oma kodukülas Viinistul merele. Nüüd juba ligemale  kolmkümmend aastat tagasi Eestis ning arendab oma külas kunstielu.

 

Tiina Kõrtsini, Õhtuleht

Õrnusehetk: „Juss, anna musu ka!“

Kihnu Virve oma 34-aastase hobusega.

 

SPORT:

Martin Ahven, Õhtuleht

Uus täht on süttinud.

13aastane Eneli Jefimova püstitas 200 meetri rinnuliujumises Eesti täiskasvanute rekordi.

 

Tairo Lutter, Postimees

Esinumber

Eesti tennise esinumber Anett Kontaveit kodusel Fed Cup turniiril.

 

Maria Kilk, ajakiri Maadlus

Eesti meister

Eesti meistrivõistlustel vabamaadluses  jõudis  kuldmedalini Timur Alikhanov Kohtla-Järvelt, kes tegelikult peab ennast siiski eelkõige treeneriks.

 

Lisainfo:

Konkursi “Aasta Pressifoto 2020″ ja “Aasta Pressivideo 2020” projektijuht Heiko Kruusi; heiko@vanameister.pri.ee; telefon: 56483480. 

EPFL juht Liis Treimann, 5128374; liis@epfl.ee