AASTA PRESSIFOTO JA PRESSIVIDEO KONKURSILE SAABUS KOKKU 539 FOTOT JA 19 VIDEOT

Aasta pressifoto ja pressivideo konkursile saabus kokku 539 fotot ja 19 videot
Konkurssile „Aasta pressifoto” ja „Aasta pressivideo” esitas oma töid 43 erinevat autorit.
Kokku laekus konkursile 557 tööd.

Nendest fototöid oli esitatud 477, pildifaile koos fotoseeriatega kokku 539. Fotod kandideerivad neljas erinevas kategoorias: uudis, olemus, sport ja portree ning võidutööde hulgast valitakse Aasta Pressifoto 2020.
Iga pressifoto võistluse kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2020“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia. Konkursile „Aasta pressivideo” laekus 19 võistlustööd. Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia.
Tööde hulk fotode osas on veidi vähenenud võrreldes eelmise aastaga. Samuti on vähenenud pressivideote hulk. Sel aastal osales konkursil võrreldes eelmise aastaga neli autorit vähem.

Konkurss „Aasta pressifoto” on ainus Eesti pressifoto konkurss, kus valitakse nii teravaimad uudisfotod kui ka kõnekamad portreed ja olemusfotod. Samuti on kategooria spordifotodele. Konkursi korraldajad on Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) ja Eesti Meediaettevõtete Liit (EML), koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga.
Kõige enam esitati fotofaile portree kategoorias, kokku 194 tööd, kolmekümne neljalt erinevalt autorilt. Portree kategooria on olnud kõige populaarsem mitme aasta lõikes. Kõige vähem esitati fotosid spordi kategoorias, kokku 76 tööd.
Tööde hindamiseks koguneb viieliikmeline žürii juba 11. jaanuaril. Seoses olukorraga maailmas ning reisipiirangutega koguneb žürii esmakordselt läbi veebi. Samuti on esmakordne see, et žürii saab nädal enne kogunemist ligipääsu fotodele, et nendega tutvuda. 

Zürii esimees on Äripäeva uudiste ja uuriva toimetuse juht Viivika Rõuk. Eestist on fotosid hindamas ajakirjanik Jaanus Piirsalu ja spordifotograaf Joosep Martinson. Välismaised žüriiliikmed on seekord leedu dokumentaalfotograaf Tadas Kazakevicius ning koolitaja, visuaalne kunstnik, toimetaja ja kuraator Rebecca Simons.

Tutvu žüriiliikmetega siin: https://www.epfl.ee/wordpress/2021/01/04/tutvu-2021-aasta-pressifoto-konkursi-zurii-liikmetega/

„Aasta pressivideo” valitakse tänavu seitsmendat korda. Video on ajakirjanduslik uudis või olemuslugu, valimine toimub ühes kategoorias. Videožürii koguneb jaanuari keskel.
Preemia “Aasta Pressivideo 2020” antakse üle koos “Aasta Pressifoto 2020” auhindadega.
Võitjad kuulutatakse välja koos teise Eesti ajakirjandusauhindadega märtsi alguses toimuval pressiballil.

Videožüris on esimees on Õhtuleht Kirjastuse video- ja fotoosakonna juht Mari Luud, filmitegija Juss Saska ning ajakirjanik Piia Osula.

Tutuvu videožüriiga siin: https://www.epfl.ee/wordpress/2021/01/05/tutvu-2021-aasta-pressivideo-konkursi-zurii-liikmetega/

Lisainfo:
Konkursi “Aasta Pressifoto 2020″ ja “Aasta Pressivideo 2020” projektijuht Heiko Kruusi; heiko@vanameister.pri.ee; telefon: 56483480.