2019. AASTA PARIMAD PRESSIFOTOD

Selgusid 2019. aasta parimad pressifotod.

Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) žürii, koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga, valis ligi 700 foto seast 2019. aasta Aasta Pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Žürii esimees oli Eesti Meediaettevõtete Liidu liikmeslehtede esindajana Õhtulehe peatoimetaja ja ASi Õhtuleht Kirjastus juhatuse liige Martin Šmutov.

Eestist olid fotosid hindamas vabakutseline loodusemees ja loodusfotograaf Urmas Tartes ning Eesti Päevalehe ja Delfi ühendtoimetuse välisuudiste osakonna juht Kadri Veermäe. Välismaised žüriiliikmed olid Soome fotograaf ja dokumentalist Ella Kiviniemi ning Rootsist pärit ning World Press Photo konkursil viis korda erinevates kategooriates võitnud pressifotograaf Magnus Wennman.

Kokku laekus konkursile 675 tööd, nendest fototöid oli esitatud 576, pildifaile koos fotoseeriatega oli kokku 675. Fotod kandideerisid neljas erinevas kategoorias.
Osalejaid oli tänavu 47.

Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2019“.

Žürii avalikustas täna nominendid. Võitjad tehakse teatavaks Pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse üle EML’i korraldataval pressipeol märtsi alguses.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2019“ autor pälvib lisaks veel 1000 euro (neto) suuruse preemia.

Lugupeetud meediaväljaannete esindajad!

Kõik nomineeritud tööd on Aasta Pressifoto 2019 käsitlevate uudiste juures vabalt kasutatavad. Kohustuslik on avaldada pildiallkirjad ja viited foto autoritele koos autori poolt esindatava väljaande või meediaagentuuri nimega.

Aasta pressifoto 2019 nominendid:

UUDIS:

Robin Roots, Õhtuleht
Kes valvab politseijuhi seljatagust?
Siseminister Mart Helme ning politsei- ja piirivalve juht Elmar Vaher kohtusid 22.augusti hommikul ning lubasid, et nende koostöö jätkub.

Rauno Volmar, Eesti Päevaleht / Delfi
Tõe hetk.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimispidu pubis Pööbel. On selgunud
Riigikogu valimiste tulemused.

Tairo Lutter, Postimees
Rahvusspordiala lootused osutusid pätipoisteks.
Dopinguga vahele võetud murdmaasuusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu (tagaistmel) pääsesid vabadusse ja põgenesid ajakirjanike eest. Nad kutsusid treener Anti Saarepuu autosse (esiistmel) ja lahkusid kiiruga. Hetk hiljem tunnistasid nad oma dopingupatud treenerile sealsamas autos üles. 28.02.2019 Seefeld, Austria.

 

OLEMUS:

Andras Kralla, Äripäev
Mängutund
Hellenurme külas asuvas ligi 300 elanikuga Lõuna-Eesti Hooldekeskuses on mängutund. Uuest aastast võivad vanadekodude kohatasud aga kerkida kuni 300 euro võrra ja mõne ajaga suletakse ligi kolmandik vanadekodudest, prognoosivad hooldekodude esindajad.

Priit Simson, Eesti Päevaleht
Teistmoodi naabrid.

Tegemist on fotoseeriaga.
Pelgulinnas jalutades näeb kümneid värvilisi maju, mis panevad kukalt kratsima: on see üks maja kahe sissepääsuga või on tegu kahe eraldi majaga?
Tegelikult on need muidugi kaks maja, ainult et üksteise külge „liimitud”. 1930-ndatel ehitatud majad olid esialgu ühtse värvilahendusega, enamasti kollased. Praegu erinevad ehitise kaks poolt nagu öö ja päev ning erisuse piir jookseb täpselt keskelt.
Asumi elanike jutust selgub osa tõde. Nõukogude ajal käis asi nii, et millist ehitusmaterjali parasjagu kätte saadi, sellega oma majapoolt ka remonditi. Piiranguid ei olnud, miljööväärtusest ei rääkinud keegi. Taastatud iseseisvusega Eestis hakkasid reeglid karmistuma ja viimastel aastatel on elanikel tulnud majapoolte erinevalt renoveerimise pärast trahvi maksta.

Eero Vabamägi, Postimees
Tantsukeel
Tantsupidu “Minu arm” Kalevi staadionil.

 

PORTREE:

Dmitri Kotjuh, Järva Teataja
Esimene naiskapten raudteelaevas
Margi Sander (25) on Eesti esimene naisvedurijuht, kes oma sõnul ei kujuta ette, et võiks ka mõnda muud tööd teha.

Krõõt Tarkmeel, Anne&Stiil
Silvia Ilves noorima pojaga.
Nelja raseduse lugu.

Robin Roots, Õhtuleht
Töö või lõbu?
Eksperimendi ajal külastas Alissija-Elisabet Jevtjukova üle 200 teatrietenduse ning kõige viimaseks jäänud balletiõhtuga ülemäära rahul ei ole.

 

SPORT:

Maanus Masing, Saarte Hääl
Võitlus palli pärast
Lootuskiir, et Saaremaa maadlus jälle jalule tõuseb, kumab Orissaarest, kus endine Eesti koondislane ja treener Tiit Uspenski on klubi KonnonKonn juures käivitanud treeninggrupid ja toob lapsed taas maadluse juurde.

Sander Ilvest, Postimees
Lohesurfar tormisel merel.
Oktoobri esimesel päeval toimus Vääna-Jõesuus Wave Classic 2019 surfi võistlus. Vihm, rahe ja 20 m/s tuulepuhangud muutsid võistluse eriti ekstreemseks. Pärast jõukatsumist nautisid mõned surfarid veel tormist merd.

Sander Ilvest, Postimees
Ott Tänak ja Martin Järveoja Türgi ralli esimesel päeval 38 km pikkusel Cetibei kiiruskatsel.