Pressifoto žürii 2019

Tutvu 2019. aasta pressifoto konkursi žürii liikmetega.

FOTO: Sander Ilvest/EESTI MEEDIA

Žürii esimees Holger Roonemaa on Eesti Meedia uuriva ajakirjanduse juht, vastutades eelkõige Postimehe uurivate lugude ja telesaate Radar eest. Varasemalt on ta töötanud reporteri, uudistejuhi ja tegevtoimetajana Eesti Päevalehes ning hiljem Eesti Päevalehe ja Delfi ühendtoimetuses. Viimase aasta veetis Roonemaa USAs õppides Walter Cronkite’i ajakirjanduskoolis ning töötades USA ühe mõjukama veebimeediakanali BuzzFeed News kaasautorina.

Foto: Mark Raidpere

Marge Monko on kunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakonna professor. Ta on õppinud Tallinna Sidekoolis, Eesti Kunstiakadeemias (MA fotograafias, 2008) ja täiendanud ennast Viini Rakenduskunstide Ülikoolis. Aastatel 2013-2015 osales ta kaheaastases stuudioprogrammis HISK (Higher Institute for Contemporary Art) Gentis, Belgias. Monko on Ida- ja Kesk-Euroopa kunstiauhinna Henkel Art. Award 2012 laureaat. Tema kunstnikutegevus hõlmab nii soolonäitusi kui osalemist rühmanäitustel Euroopa ja Aasias kunstiinstitutsioonides ning tema teosed kuuluvad mitmetesse kunstikogudesse, s.h. mumok – Viini Moodsa Kunsti Muuseum; FRAC Lorrain Prantsusmaal; Winterthuri Fotomuuseum Šveitsis; Kiasma Kaasaegse Kunsti Muuseum; Eesti Kunstimuuseum.

 

Foto: Marko Mumm

Marko Mumm on vabakutseline eesti fotograaf. Mumm lõpetas 1991.  aastal Tallinna Sidekooli fotograafia eriala ja on peale seda töötanud uudisteagentuuris ETA ja ajalehes Hommikuleht fotolaborandina. Pressifotograafina alates 1993 Rahva Hääles ja sealt edasi Eesti Päevalehes 1995-2009 . Alates 2009 kuni tänaseni töötab vabakutselise fotograafina ja peamiseks koostööpartneriks on põhjamaade suurim ajaleht Helsingin Sanomat. Ühtlasi annab välja Eesti alternatiivmuusikat vinüülplaatidel omanimelise plaadifirma alt Mumm records. Võitnud ka korra parima pressifoto uudisfoto kategoorias aastal 2009.

Foto: Tatiana Vinogradova

Tatiana Vinogradova on Peterburis elav vabakutseline fotograaf. Ta on õppinud ajakirjandust Peterburi Riiklikus Ülikoolis. Alates aastast 2014 on ta tegelenud portree- ja dokumentaalfotograafiaga. Tatiana töö on toonud talle mitmeid auhindu, muuhulgas 2018 Maailma Pressifoto 3 koht Inimeste fotolugude kategoorias. Oma isiklikus töös keskendub Tatiana kaasagsetele probleemidele ja sotsiaalsele ebavõrdsusele Venemaal. Tema projektid, mis on pühendatud LGBT kogukonnale, poliitilistele vangidele ja vaimsete probleemidega patsientidele, on suunatud sallivuse suurendamisele ja avalikkuse suhtumise muutmisele.

Foto: Liucijos Karalienės

Jonas Staselis on Leedu Pressifotograafide Klubi president ning mitmete pressifotograafiaga seotud ühenduste juhatuse liige. Jonas ona õppinud ajakirjandust Vilniuse Ülikoolis ning töötanud fotograafina nii ajalehes Lietuvos Rytas kui ajakirjas Moksleivis ja Žmones. Ta on Leedu Aasta Pressifoto võistluse juhataja.

Žürii koguneb 8. jaanuaril 2019. Nominendid teeme teatavaks sama päeva õhtul.