Maailma pressifoto näitus tuleb suvel Eestisse

Maailma parimat pressifotot Venezuela meeleavaldustest saab suvel näha ka Eestis

Maailma Pressifoto Sihtasutus kuulutas 12.04.2018 Amsterdamis peetud auhinnatseremoonial välja 61. maailma pressifoto konkursi võitja, kuulutades aasta parimaks Venezuela fotograafi Ronald Schemidti pildi president Nicolás Maduro vastu protestinud noormehest, kes süttis meelevalduste käigus põlema. Esimest korda jõuab maailma parimate pressifotode näituse eeloleval suvel ka Tallinna.

Canon õnnitleb 2018. aasta maailma pressifoto auhindade võitjaid ja väljendab oma pühendumust fotoajakirjandusele sellega, et aitab tuua tänavuste auhinnaliste tööde näituse Tallinnasse ja Helsingisse.

Õnnitleme ka Ronaldo Schemidti, 2018. aasta maailma parima pressifoto autorit. Ronaldo foto kujutab meest, kes süttis põlema Venezuela pealinnas Caracases toimunud meeleavaldusel president Nicolás Maduro vastu, kui see kasvas vägivaldseteks kokkupõrgeteks märulipolitseiga.

Canon soovib õnnitleda ka kaheksa erikategooria võitjat, nende seas Canoni saadikuid Magnus Wennmani, kelle pilt osutus parimaks inimeste kategoorias, ning Giulio Di Strucot, kelle pilt sai teise koha tänapäeva probleemide kategoorias.

Fotol on kujutatud leekides José Víctor Salazar Balzat (28), kui Venezuela pealinnas Caracases toimunud meeleavaldus president Nicolás Maduro vastu kasvas vägivaldseteks kokkupõrgeteks märulipolitseiga. Noormees süttis põlema, kui tema lähedal plahvatas mootorratta bensiinipaak. Ta sai esimese ja teise astme põletushaavu, kuid pääses siiski eluga.

Maailma pressifoto konkurss on rahvusvaheliselt tunnustatud kui maailma kõige mainekam fotoajakirjanike võistlus. Žürii valis aasta foto välja 73 044 võistlustöö seast, mille esitasid konkursile 4548 fotograafi 125 riigist. Ronaldo Schemidt sai auhinnaks 10 000 eurot, Canoni fototehnikat, Kuldse Silma auhinna ja diplomi.

Fotoajakirjanikud jutustavad maailmas ehk kõige tähtsamaid lugusid ning Canon on võtnud enda südameasjaks tõsta esile nende silmapaistvat oskust kõnelda piltide keeles. Just seepärast on Canon maailma pressifoto konkursi (World Press Photo Contest) uhke sponsor juba alates 1992. aastast – kokku 26 järjestikusel aastal.

Konkursil auhindu võitnud tööd pannakse välja näitusel, mis jõuab aasta kestel kokku 100 linna enam kui 45 riigis ja mida näeb maailmas enam kui 3,5 miljonit inimest.

Tänu Canon Oy ja teiste partnerite abile saab tänavu maailma pressifoto näitust esimest korda näha ka Tallinnas, et tähistada nii Eesti riigi 100. sünnipäeva. Maailma pressifoto näitus on eeloleval suvel avatud Balti jaama ootepaviljonis alates 20. juulist kuni 9. augustini.

Selle aasta näitusetööd prinditakse Canoni suureformaadiliste ja Arizona tasaprinteritega.

Canoni hinnangul jutustavad fotoajakirjanikud maailmas ehk kõige tähtsamaid lugusid, mistõttu on firma võtnud enda südameasjaks tõsta esile nende silmapaistvat oskust kõnelda piltide keeles. Just seepärast on Canon maailma pressifoto konkursi uhke sponsor juba alates 1992. aastast – kokku 26 järjestikusel aastal.

Maailma pressifoto ja Eesti ühine lugu

Maailma pressifoto näitus Tallinnas 2018. aastal on mõeldud kingitusena Eesti riigi 100. sünnipäevaks. Maailma pressifoto ja Eesti lugu põimub ühte maailmakuulsa Eesti päritolu fotograafi Juhan Kuusi (1953–2015) töödes. Kuus võitis maailma pressifoto konkursi 1978. ja 1992. aastal.

Juhan Kuusi loo on aidanud taas avalikkuse ette tuua entusiastlik paar, kes veab Tallinnas tegutsevat Juhan Kuusi Dokfoto Keskust – ettevõtmist, mille tegevust on märganud ja kogu hingest toetab maailma pressifoto organisatsioon.

Dokfoto keskuse eesmärgiks on tuua kokku fotograafid ja teised inimesed, kes kasutavad dokumentaalfotot, et jutustada ja kogeda inspireerivaid, rikastavaid, kaasavaid ja elusid muutvaid lugusid.

Näituse korraldajad Eestis

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) on vabatahtlikul alusel moodustatud Eesti pressifotograafide mittetulundusühing, mis tegutseb avalikes huvides. EPFLi eesmärk on ühendada riigi pressifotograafe, kasvatada ühtekuuluvustunnet, edendada kutseõpet ja ametioskusi, kaitsta liikmete ametihuve ning seista liikmete professionaalsete õiguste ja eetika eest. EPFLi põhitegevuseks on Eesti pressifoto konkursi ja näituse korraldamine, samuti koolituste, seminaride ja töötubade läbiviimine.

Overall Eesti AS on teenindus- ja tehnoloogiaettevõtte, kelle soov on pakkuda oma klientidele parimat teenindust, toetada tõhusalt nende loomingulisust professionaalse printimise, fotograafia, videograafia ja filmitootmise valdkonnas ning aidata ühtlasi klientidel saavutada efektiivsust ja säästa kulusid, kasutades targalt tänapäevast printimistehnoloogiat.

Canon panustab tõsiselt uurimis- ja arendustöösse, et pakkuda kõige võimekamaid ja innovatiivsemaid tooteid ning rahulda oma klientide loomingulisi vajadusi. Pole vahet, kas tegu on amatöörfotograafi või printimisettevõtetega, Canon võimaldab igal kliendil viia ellu oma kirge piltide maailmas. Canon Oy on Canon Euroopa piirkondlik esindus, kes tegutseb Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus.

Eesti näituse partnerid

Eesti Meedia on Balti riikide suurim meediakontsern, mille tegevus hõlmab trüki- ja veebimeedia sisutootmist, televisiooni ja raadio tootmist, kirjastust, e-kaubanduse- ja kuulutusteportaale ning trüki- ja otseposti teenuse pakkumist. Eesti Meedia on ainuke kontsern Eesti meediamaastikul, millel on väljundid paberlehe, veebimeedia, raadio ja televisiooni näol. Eesti Meedia kontserni kuulub Eesti vanim ajaleht Postimees ning selle uudisteportaalid eesti, vene ja inglise keelses.

Go Travel on reisikorraldaja, kes müüb puhkusereise, lennu- ja laevapileteid, majutust Eestis ja välismaal ning spaapuhkusi. Ettevõtte asjatundlikud, eri keeli kõnelevad reisikonsultandid on hoolitsenud nii ärireisijate kui ka eraisikute reisvajaduste eest juba enam kui 25 aastat. Firma pakub spetsiaalselt kokku pandud seiklusreise väikestele rühmadel erilistesse sihtkohtadesse nagu näiteks Antarktikasse. Igaüks armastab reisida, aga mitte igaüks ei reisi samamoodi. Just seepärast kohandab Go Travel oma reisprogrammi vastavalt sinu huvidele, maitsele ja eelarvele.

Täiendavat informatsiooni maailma pressifoto konkursi kohta saab veebilehelt www.worldpressphoto.org.

Rohkem põnevaid lugusid Canoni professionaalsetelt kasutajatelt leiab veebilehelt www.canon-europe.com/pro/.