Juhan Kruusi näituse avamine ja SIPA PRESS fotoagentuuri toimetaja loeng “Pressifotograafia kriis”

Publikuprogramm1_SipaPress

LOENG

Kas pressifotograafia on kriisis? Milline on selle tulevik keerulistel aegadel? Legendaarse Sipa Pressi fotoagentuuri pikaaegne toimetaja Ferit Düzyol tõstatab need küsimused ning annab oma kogemusel põhineva sissevaate pressifotograafia tänapäeva ja võimaliku väljavaate tulevikuks eesmärgiga ärgitada kuulajaid kaasa mõtlema ja arvamust avaldama. Lisaks annab ta ülevaate Sipa Pressi agentuurist, selle ajaloost ning parimatest töödest aastatel 1968 – 2016. Kuna hr Düzyoli näol on tegemist fototoimetajaga, kes tunneb põhjalikult ka Juhani Kuusi loomingut, tutvustab ta oma valikut Juhani parimatest töödest pressifotograafina. Oma karjääri kõrgperioodil, aastatel 1986–2000, töötas Juhan Kuus Lõuna-Aafrika korrespondendi ja fotoajakirjanikuna Sipa Pressi Pariisi ja New Yorgi toimetustele.

Pärast loengut soovib Ferit Düzyol kohtuda kohalike fotograafidega, et tutvuda nende portfooliotega ja tutvustada koostöövõimalusi Sipa Pressiga. Palume fotograafidel, kes tahavad hr Düzyoliga sel teemal kohtuda end eelregistreerida hiljemalt 17.08 aadressil toomas@ikkun.ee.

Üritust toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja  Sony Center. Sony Centeri  esindaja tutvustab kohapeal uusi Sony profiseeria kaameraid ja objektiive.

Loeng on prantsuse keeles eestikeelse tõlkega ja üritusele pääseb muuseumipiletiga (täispilet 3,50 € ja sooduspilet 2 €).

Loeng toimub ürituste raames, mis kaasnevad näitusega „Juhan Kuus. Inimlikkuse mõõt. 45 aastat dokumentaalfotograafiat Lõuna-Aafrikas“. Näitus toimub Adamson-Ericu muuseumi ja IKKUNi  koostöös.

NÄITUS

Esimest korda saab Eestis näha Lõuna-Aafrika Vabariigis töötanud eesti päritolu rahvusvaheliselt tunnustatud dokumentaalfotograafi Juhan Kuusi (1953−2015) loomeparemikku. Näitus keskendub Kuusi kolmele põhilisele loomeetapile, kus teravalt tundliku pilguga on kajastatud LAVi ajalugu ja apartheidirežiimi, kuid ennast antropoloog-dokumentalistiks pidanud Kuusi fotod jutustavad ka sügavalt inimlikke lugusid. Kuusi on kahel korral pärjatud maineka World Press Photo auhinnaga. Oma karjääri kõrgperioodil oli ta Prantsuse fotoagentuuri Sipa Press Lõuna-Aafrika Vabariigi korrespondent.

http://adamson-eric.ekm.ee/syndmus/juhan-kuus-inimlikkuse-moot-45-aastat-dokumentaalfotograafiat-louna-aafrikas/

http://adamson-eric.ekm.ee/syndmus/sipa-press-fotoagentuuri-toimetaja-loeng-pressifotograafia-kriis-ja-fotograafidega-kohtumine/