Žürii otsustas Kalju Suure stipendiumit tänavu mitte välja anda

Eesti Pressifotograafide Liit, 7. veebruar, 2016

Žürii otsustas Kalju Suure stipendiumit tänavu mitte välja anda. Põhjusena esitasid žürii liikmed vääriliste tööde puudumist, sealhulgas ideede vähesust, projektide pealiskaudsust ja esitatud lugude vähest toimetamist.

“Sel aastal on väga palju materjali, kuid see materjal on viimistlemata,” kommenteeris režissöör, operaator ja filmialade õppejõud Arvo Iho. Ta tõdes kontseptsiooni puudumist ja vähest oskust jutustada lugu piltide kaudu.

Mulluse Kalju Suure stipendiumi laureaadi, fotograaf Karel Kraviku sõnul jäi žürii sõelale üks töö, milles nähti head potentsiaali, kuid kahjuks oli see oma lõplikust kujust veel väga kaugel. “Kindlasti motiveerime seda fotograafi oma tööd jätkama ja esitama järgmisel aastal uuesti,” julgustas Kravik.

“Fotoloo žanr on väga keeruline ja nõudlik,” ütles fotokunstnik Birgit Püve. Ka tema tõdes, et puudu jäi lõpetatusest, oskustest ja enesekriitikast. Arvo Iho lisas, et oli väga häid ja tundlikke üksikuid pilte, kuid terviklikke lugusid nappis. “Lool peab olema algus, arendus, pöördepunkt ja lõpp,” tuletas Iho meelde.

“Kuigi me elame väikesel maal, on Eestis tohutult palju teemasid. Ma ei tea, kas fotograafid ei märka neid,” tõstatas Birgit Püve küsimuse. Püve ootaks julgemat lähenemist teemadele ja aktiivsemat osavõttu.

Lisaks Arvo Ihole, Birgit Püvele ja Karel Kravikule kuulusid žüriisse fotograaf Raul Mee ja kunstnik ning Positiivi kaasautor Laura Põld.

Stipendiumi-konkursi tänavused korraldajad olid fotoajakirja “Positiiv” väljaandja Kristel Schwede ja Eesti Pressifotograafide Liidu liige ning Kalju Suure fondi koordinaator Erik Prozes. Korraldajad otsustasid parandada oluliselt teavitustööd, et järgmisel aastal saaksid fotograafid juba varakult oma projekte stipendiumile esitamiseks ette valmistama hakata.

Kalju Suure dokumentalistikastipendiumi aluseks on 2013. aastal Kalju Suure toetuseks avaliku annetuse teel kogutud summa, mille eesmärgiks kujunes kaasaegse dokumentaalse visuaalkultuuri toetamine ja sellega Kalju Suure pärandi väärtustamine. 2015. aastal pälvis stipendiumi Karel Kravik projektiga „Blood Unquiet“ (Rahutu veri).