Fotozürii kommentaarid


Uudis

Uudise kategoorias toodi välja, et poliitikat oli väga palju, kõige populaarsemad inimesed fotodel tundusid olevat Edgar Savisaar ja Keit Pentus-Rosimannus.  Domineerisid negatiivsed sündmused, põgenikud ja süüdimõistetud. Puudust tunti heade sündmusfotode üle. Züriiliikmed oleksid tahtnud näha rohkem pilte põgenikest Eestis. “Pagulased oli aasta suurim teema. Olid küll Ungaris tehtud pildid aga tahaks näha ka seda kuidas pagulased Eestis elavad,” kommenteeris Tarmo Vahter.

Olemus

“Keskmine ei olnud nii hea kui me ootasime, aga valitud pildid on head,” kommenteeris Väino Koorberg. “Oleks oodatud laiemat valikut ja erinevaid käsitlusviise – ka peaks fotograafil tugevam kvaliteedisõel fotogaleriide tegemisel. Loo jutustamise oskused peaksid olema tugevamad, onlines piltide avaldamine on neid vähendanud. Vanasti jutustasid Eesti Ekspressi fotod lugusid – nüüd on see kadunud.”

Tarmo Vahter: “Lugusid on vaja jutustada –  kümme fotot ei tee veel fotolugu.”

Leedu fotoajakirjanik Arturas Morozovas: “Oli väga raske leida võitjat. Olid imelised fotod – oli näha personaalset lähenemist ja tundlikke lugusid.”

Hanna-Kaisa Hämäläinen tõi välja, et olemusfoto nominentide seas on näha väga rahvusvahelist taset.

Sport

Züriiliikmed tunnistasid, et sport oli tänavu kõige tugevam ja kõige rahvusvahelisem kategooria. Ka on märgatavalt tõsunud fotograafide tehniline tase.

“Meil on hea meel, et sport on läinud iga aastaga järjest tugevamaks. Spordifotole on lisandunud palju erinevaid vaateid ja nurki – fotodel on poeetiline mõõt juures, piltidel on olemuslikku haaret. Lisaks tavalisele veri-higi-pisarad motiivile ja väravate fotole püüdmisele lisandunud uusi teemasid”, võttis zürii esimees valiku kokku.

Tarmo Vahter lisas, et spordifotograafide vahel on tajuda tihedamat rebimist kui poliitteemasid pildistavate vahel.

zurii10