Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitis Õhtulehe fotograaf Tairo Lutter

Žürii esimees Urmo Soonvald õnnitleb Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitjat Tairo Lutterit. Foto: Erik Prozes
Žürii esimees Urmo Soonvald õnnitleb Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitjat Tairo Lutterit. Foto: Erik Prozes
Eesti Ajalehtede Liit (EALL), Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) ja Nikon avaldasid täna Aasta Pressifoto 2012 võitjad.
Aasta Pressifoto 2012 peapreemia ja parima uudisfoto preemia pälvis Õhtulehe fotograaf Tairo Lutter fotoga “Põdrajaht pealinnas”, kus on tabatud linna eksinud põdra ja teda uinutipüssiga varitseva päästja vastasseis. Olemusfoto kategooria preemia võitis Delfi fotograaf Ilmar Saabas fotoga “Presidendi sääsetõrje”. Parima spordifoto pealkirjaga “Tanel Leoki sõber” tegi Scanpixi fotograaf Karli Saul. Portreede kategoorias sai esikoha Eesti Ekspressi fotograaf Birgit Püve fotolooga “Eesti tulevikutähed 2013”.

Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Nikoni ja Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) korraldatavale konkursile „Aasta Pressifoto 2012“ laekus 1253 fotot 73 autorilt.

Vasakult:: Jarek Jõepera, Jukka Gröndahl, Urmo Soonvald, Ints Kalnins, Tiit Veermäe. foto: Raul Mee
Vasakult:: Jarek Jõepera, Jukka Gröndahl, Urmo Soonvald, Ints Kalnins, Tiit Veermäe. foto: Raul Mee
Aasta Pressifoto 2012 žürii koosseis: Urmo Soonvald (žürii esimees, Eesti Päevalehe ja Delfi peatoimetaja), Ints Kalnins (Reutersi fotograaf, Baltikum), Jarek Jõepera (vabakutseline fotograaf), Jukka Gröndahl (Helsingin Sanomate fototoimetuse juht), Tiit Veermäe (vabakutseline fotograaf).

“Suur valik fotosid, julged esitlused, kohatine vähene enesekriitika, lai skaala sündmusi ja natuke vähe lugusid, mis oleksid alanud just heast pildilisest tabamusest või ideest – need on peamised märksõnad tänavusi töid vaadates,” kommenteeris Aasta Pressifoto konkurssi žürii esimees, Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja, Urmo Soonvald. “2012. aasta konkurss sunnib mind veelgi enam julgustama piltnikke olema iseseisvam: otsige, liikuge, analüüsige, ennetage ja avastage!”, lisas Soonvald.

Žürii liikmete põhjalikku hinnangut konkursile saab lugeda värskelt müüki jõudnud aastaraamatust „Eesti Pressifoto 2013“ (kirjastaja: Eesti Pressifotograafide Liit). Aasta pressifotode põhjal koostab EPFL ka näituse, mida saab näha kevadel Tallinna ja Tartu suurtes kaubanduskeskustes ning Riigikogus.

Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitja Tairo Lutter suundub lavale. Foto: Erik Prozes
Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitja Tairo Lutter suundub lavale. Foto: Erik Prozes
Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitja Tairo Lutter. Foto: Erik Prozes
Aasta Pressifoto 2012 peapreemia võitja Tairo Lutter. Foto: Erik Prozes
Parima olemusfoto autor Ilmar Saabas. Foto: Erik Prozes
Parima olemusfoto autor Ilmar Saabas. Foto: Erik Prozes


Toimetused! Konkursi „Aasta Pressifoto 2012“ kajastuse raames on siin avaldatud võidufotode kasutamine toimetustele tasuta. Kohustuslik on avaldada fotode juures fotoallkirjad ja autoriviited.

UUDISFOTO KATEGOORIA VÕITJA, AASTA PRESSIFOTO
Põdrajaht pealinnas.

Uudisfoto kategooria võitja, aasta pressifoto Põdrajaht pealinnas Juunikuus Tallinnasse eksinud põder Tuukri tänava hoovis, kus veterinaar üritas looma uinutada. Pilt on tehtud hetkel, kus üllatunud on nii jahtija kui jahitav. Ohtu tajudes on põder tegemas äkkpidurdust, mida iseloomustavad ristis esijalad. Järgmisel hetkel sai metsloom uinutavad süstid, tõsteti veokikasti ja viidi tagasi tema loomulikku elupaika. Tairo Lutter, Õhtuleht
Uudisfoto kategooria võitja, aasta pressifoto
Põdrajaht pealinnas
Juunikuus Tallinnasse eksinud põder Tuukri tänava hoovis, kus veterinaar üritas looma uinutada. Pilt on tehtud hetkel, kus üllatunud on nii jahtija kui jahitav. Ohtu tajudes on põder tegemas äkkpidurdust, mida iseloomustavad ristis esijalad. Järgmisel hetkel sai metsloom uinutavad süstid, tõsteti veokikasti ja viidi tagasi tema loomulikku elupaika.
Tairo Lutter, Õhtuleht

OLEMUSFOTO KATEGOORIA VÕITJA
Presidendi sääsetõrje.

Olemusfoto kategooria võitja Presidendi sääsetõrje Presidendi sääsevabaduse eest hoolitses enne Oandu veski juures peetavat Eesti sõprade pidu proua Evelin Ilves, kes Toomas Hendrik Ilvese sääsetõrjevahendiga hoolikalt üle piserdas. Ilmar Saabas, Delfi
Olemusfoto kategooria võitja
Presidendi sääsetõrje
Presidendi sääsevabaduse eest hoolitses enne Oandu veski juures peetavat Eesti sõprade pidu proua Evelin Ilves, kes Toomas Hendrik Ilvese sääsetõrjevahendiga hoolikalt üle piserdas.
Ilmar Saabas, Delfi

PORTREEFOTO KATEGOORIA VÕITJA
Eesti tulevikutähed 2013.

Portreed Eesti Ekspressi kultuurilisa Areen Tulevikutähed 2013 erinumbriks, kus esitleti 15 noort ja andekat inimest, kellest loodame lähitulevikus kuulda.

Vormeliinsener Kristjan Maruste. Birgit Püve, Eesti Ekspress
Vormeliinsener Kristjan Maruste.
Birgit Püve, Eesti EkspressVormeliinsener Kristjan Maruste.
Birgit Püve, Eesti Ekspress

Aju-uurija Jaan Aru. Birgit Püve, Eesti Ekspress
Aju-uurija Jaan Aru.
Birgit Püve, Eesti Ekspress

Mercedese tehase tekstiilidisainer Stella Kalkun. Birgit Püve, Eesti Ekspress
Mercedese tehase tekstiilidisainer Stella Kalkun.
Birgit Püve, Eesti Ekspress

Suusahüppaja Artti Aigro. Birgit Püve, Eesti Ekspress
Suusahüppaja Artti Aigro.
Birgit Püve, Eesti Ekspress

SPORDIFOTO KATEGOORIA VÕITJA
Tanel Leoki sõber

Spordifoto kategooria võitja  Tanel Leoki sõber  Krossisõitja Rauno Voldek oktoobris Tartu lähedal Haaslava vallas uuel Lange krossirajal  peetaval heategevuslikul motokrossil Tanel Leok ja Sõbrad. Krossi käigus kogutud tulu 10 000 eurot anti läbi õnnetuse liikumispuude saanud laste ja noorte toetuseks. Kokku neli korda korraldatud krossiga on kogutud 35 500 eurot.    Karli Saul, Scanpix
Spordifoto kategooria võitja
Tanel Leoki sõber
Krossisõitja Rauno Voldek oktoobris Tartu lähedal Haaslava vallas uuel Lange krossirajal peetaval heategevuslikul motokrossil Tanel Leok ja Sõbrad. Krossi käigus kogutud tulu 10 000 eurot anti läbi õnnetuse liikumispuude saanud laste ja noorte toetuseks. Kokku neli korda korraldatud krossiga on kogutud 35 500 eurot.
Karli Saul, Scanpix

Lähem info EPFLi töögruppide esindajatelt:

Konkursi „Aasta Pressifoto 2012“ projektijuht Ester Vaitmaa (ester.vaitmaa@delfi.ee, 56929928)

Näituse „Eesti Pressifoto 2012“ projektijuht Kristjan Lepp (kristjan.lepp@gmail.com, 51 56 236)

Projektide koordinaator ja raamatu „Eesti Pressifoto 2013“ projektijuht Erik Prozes (erik@aripaev.ee, 50 93 950)

_____

Eesti Pressifotograafide Liidu koostööpartnerid konkursi “Aasta Pressifoto 2012” korraldamisel on Eesti Ajalehtede Liit ja NIKON.