Eesti pressifoto aastanäitus Tallinnas ja Tartus

15. märts, 2011.

Eesti Pressifotograafide Liit ja NIKON avavad 21. märtsil Viru Keskuse aatriumis 2010. aasta Eesti parimate pressifotode näituse. Näitus kuulub Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi.

Lisaks EPFLi töögrupile osales näituse koostamisel kunstiteadlane Anneli Porri (Eesti Kunstiakadeemia), kelle sõnul on ajalehefoto ja fine art photography külgnevad praktikad, mis moodustavad kokku puutudes hägusa ala, kus piire tõmmata ei ole nii lihtne. Ta lisab: „Mõlemal valdkonnal on omad eelised: meedial operatiivsus, levik ja tiraaž, kunstil kontseptsioon, eksklusiivsus ja positsioonivabadus.“

Näitus on koostatud konkursile laekunud 819 foto põhjal. Ehkki Eesti Ajalehtede Liit on preemiaid välja andnud 1997. aastast, püüab eelmisel aastal fotograafide ametiliiduna asutatud Eesti Pressifotograafide Liit oma valdkonda arendada ja tutvustada terviklikumalt.

„Tahame tähtsustada pressifoto rolli üldises meediaruumis,“ ütleb EPFLi juht Erik Prozes. „Kaasame meediaeksperte, kultuuriteadlaseid ja haridusasutusi, et tekitada fotoajakirjanduse teemalist diskussiooni ning edendada oma eriala. Ajakirjandusfotograafia on Eestis eksisteerinud juba üle 100 aasta, kuid teadlikku arendamist on selle aja jooksul toimunud vähe. Tänavune näitus ja raamat on alles algus,“ lubab ta.

Koos näitusega esitleb EPFL ka raamatut „Eesti Pressifoto 2010“. Tegemist on esimese pressifotode aastakogumikuga sarjast “Eesti Pressifoto”.

Suureformaadilisel näitusel on esindatud 22 pressifotograafi tööd. Näituse kujundas Lii Treimann. Koostööpartner on Eesti Ajalehtede Liit.

Viru Keskuse aatriumis jääb näitus avatuks 3. aprillini. Tartu Lõunakeskuses saab seda külastada 18. aprillist 1. maini.

Lisainfo:
epfl.ee
Facebook: Eesti Pressifotograafide Liit
Erik Prozes, 50 93 950